Lajiliitot

SUEK tekee tiivistä yhteistyötä urheilun lajiliittojen kanssa myös tutkimustoiminnassa. Lajiliitot ovat aktiivisesti mukana urheilun yleisiä eettisiä asioita koskevissa selvitys- ja tutkimushankkeissa. Näin vahvistetaan laaja-alaisesti urheilun eettistä pohjaa.

SUEK on tehnyt vuodesta 2018 lähtien lajiliittojen toimeksiannosta selvityksiä lajien parissa mahdollisesti tapahtuvasta seksuaalisesta ja sukupuoleen perustuvasta häirinnästä sekä kiusaamisesta 

Näiden selvitysten tarkoituksena on ollut kartoittaa, ilmeneekö lajien parissa häirintää tai kiusaamista, toisin sanoen kuvata, millaisesta ilmiöstä on kyse. Selvitysten kautta on saatu perusteluita ja pohjatietoa lajiliittojen omille toimenpiteille häirinnän torjumiseksi ja entistä turvallisemman lajikulttuurin luomiseksi.

Lajiliittoselvitykset ovat:

Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa 

Urheilu on laaja ja vaikuttava osa yhteiskuntaa. Urheilukulttuurissamme heijastuvat yhteiskuntamme tila ja sen ilmiöt. Urheilussa kohdataan samoja ongelmia. Häirintätapauksia on tullut esiin myös eri lajien parissa. Tämän vuoksi SUEK tekee koko suomalaista urheilua koskevan häirintätutkimuksen. 

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, ilmeneekö suomalaisessa kilpaurheilussa häirintää: millaista mahdollinen häirintä on ollut ja ketkä mahdolliseen häirintään ovat syyllistyneet. Tutkimus on tehty yhteistyössä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHUn sekä selvitykseen osallistuvien urheilun lajiliittojen kanssa.

Tutkimukseen osallistui lähes 50 urheilun lajiliittoa ja kohderyhmänä on niiden vähintään 16-vuotiaat ja sitä vanhemmat lisenssikilpaurheilijat. Selvitys toteutettiin syksyn 2019 ja kesän 2020 välillä. Raportti tutkimuksesta julkaistiin syksyllä 2020.

News letter illustration

Tilaa uutiskirje

SUEKin tiedotuslistan kautta saat ajankohtaiset uutiset niin SUEKin tehtävistä kuin eettisesti kestävästä urheilukulttuurista suoraan sähköpostiisi. Halutessasi voit myös poistua listalta.

Sähköpostiosoite

Huom. Jos olet median tai lajiliiton edustaja, ethän liity SUEKin yleiselle postituslistalle vaan median tai lajiliittojen omalle tiedotuslistalle. Näin varmistat, että saat tiedon oman alasi kohdennetuista tapahtumista ja ajankohtaisista uutisista. Lähetä nimesi, sähköpostiosoitteesi, media tai lajiliitto sekä asemasi SUEKin viestintäpäällikölle.