SUEKin esittelypiste urheilutapahtumissa

SUEKin esittelypisteellä lisätään tietoa SUEKin toimintaa koskevista asioista ja tuodaan esiin urheilun eettisiä asioita. Esittelypiste tuo lisäarvoa urheilujärjestön tapahtumaan.

Esittelypisteen kesto vaihtelee tapahtuman laajuuden ja luonteen mukaan. Toiminta pisteellä voi olla suunnattu urheilijoille, jolloin käytetään Maailman antidopingtoimisto WADAn Play True -quizia. Kansallisissa tapahtumissa on käytössä SUEKin omia tietovisoja, jotka pohjautuvat antidopingaiheiseen Puhtaasti paras- ja kilpailumanipulaatioaiheiseen Reilusti paras -verkkokoulutukseen.

Tilaisuudet ja tapahtumat suunnitellaan yleensä aina yhteistyössä kansallisen lajiliiton ja tapahtumanjärjestäjän kanssa, poikkeuksena kansainväliset tapahtumat. Kansainvälisissä tapahtumissa myös kansainvälinen lajiliitto on usein mukana suunnitteluprosessissa mukana.

Esittelypisteen kohderyhmä katsotaan tapauskohtaisesti ja joissakin tapauksissa se voidaan suunnata myös yleisölle. Tavoitteena on tiedon jakaminen, lajin arvostuksen nostaminen ja asenteisiin vaikuttaminen. Esittelypisteellä SUEK jakaa tietoa ja vastaa kysymyksiin reilusta pelistä ja puhtaasta urheilusta. Yleisö pääsee äänestämään kisojen reiluinta urheilijaa tai joukkuetta. Kansainvälisissä tapahtumissa jaetaan myös eri maiden lipputarroja, koska reilussa pelissä kannustetaan kaikkia urheilijoita. Mukaan voidaan järjestää myös oheisohjelmaa, kuten antidopingluentoja, kilpailuja ja some-kampanjoita.

Reilun kilpailun Kultainen kapula avajaisissa

Suomessa järjestettävissä kansainvälisissä urheilukilpailuissa on vuodesta 2009 lähtien liikkunut kultainen kapula. Kapulan luovuttaa tapahtuman avajaisissa edellisen Suomessa järjestetyn arvokisan edustaja (urheilija ja/tai puheenjohtaja). Samalla tapahtuma osallistujineen haastetaan mukaan reilun pelin viestiin. Tällä viedään eteenpäin kansainvälistä viestiä, että Suomessa reilu peli on tärkeää koko urheilussa.

SUEKin haastekampanjassa on ollut mukana jo yli 30 Suomessa järjestettyä kansainvälistä urheilutapahtumaa. Kapulan on ottanut vastaan muun muassa salibandyn miesten MM-kisat, maalipallo, taitoluistelun MM-kilpailut ja squashin joukkueiden EM-kilpailut.

Muu toiminta tapahtuman yhteydessä

Tapahtuman järjestäjä voi esimerkiksi haastaa urheilijoita ja urheilutoimijoita tekemään SUEKin verkkokoulutukset ja jakamaan kuvan diplomista somessa. SUEKin esittelypisteellä voidaan jakaa pieniä palkintoja niille, jotka esittävät diplominsa suoritetusta verkkokoulutuksesta.

SUEK julkaisee aineistot tapahtuman käyttöön ja näitä voivat olla esimerkiksi tiedote ennen tapahtumaa ja kuulutukset tapahtumapäivänä.

Jokainen tapahtuma on erilainen ja sen toteutuminen suunnitellaan yhteistyössä järjestäjän kanssa. Kaikki uudet ajatukset ja ideat ovat tervetulleita. Esittelypiste on vastikkeetonta toimintaa.

Jos toivot tapahtumaasi SUEKin esittelypisteen, ota yhteyttä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa SUEKin viestintään. Liitä viestiisi kuvaus siitä, mistä kilpailusta on kyse sekä missä ja milloin se järjestetään. Voit laittaa jo tässä vaiheessa ideoita ja toiveita esittelypisteelle.