Pohjoismainen yhteistyö

Pohjoismaat ovat tehneet aktiivisesti yhteistyötä antidopingasioissa jo kolme vuosikymmentä. Ne ovat onnistuneet yhtenäistämään testauskäytäntöjään, kehittämään koulutus- ja tutkimustoimintaansa sekä luomaan yhteisiä linjauksia kansainväliseen toimintaan.

Kussakin Pohjoismaassa toimii oma antidopingorganisaatio. Yhteistyö organisaatioiden välillä on erittäin tiivistä. Hyviä käytäntöjä jaetaan säännöllisesti ja uusia toimintamalleja kehitetään yhdessä aktiivisesti. Yhteistyötä tehdään muun muassa koulutuksessa, viestinnässä, tiedustelussa ja tutkimuksessa. Tällä hetkellä SUEK koordinoi koulutustyöryhmän työskentelyä.   

Erityisen merkittävää pohjoismainen yhteistyö on ollut testauksen laatujärjestelmiä rakennettaessa sekä organisaatioiden toiminnan kehittämisessä. Pohjoismaiden kesken on solmittu myös sopimus, joka oikeuttaa testaamaan sopimusmaiden urheilijoita milloin ja missä vain. Ensimmäinen pohjoismainen sopimus antidopingyhteistyöstä solmittiin vuonna 1986.

Vuonna 2013 Pohjoismaat perustivat yhteisen ja yhdessä rahoittamansa veri- ja steroidiprofiilien analysointiyksikön (NAPMU, Nordic Athlete Passports Management Unit), joka on Maailman antidopingtoimisto WADAn vaatimusten mukainen. NAPMU toimii Oslossa, Norjassa. Yhteispohjoismainen malli on herättänyt laajalti kiinnostusta myös muissa maissa.

News letter illustration

Tilaa uutiskirje

SUEKin tiedotuslistan kautta saat ajankohtaiset uutiset niin SUEKin tehtävistä kuin eettisesti kestävästä urheilukulttuurista suoraan sähköpostiisi. Halutessasi voit myös poistua listalta.

Sähköpostiosoite

Huom. Jos olet median tai lajiliiton edustaja, ethän liity SUEKin yleiselle postituslistalle vaan median tai lajiliittojen omalle tiedotuslistalle. Näin varmistat, että saat tiedon oman alasi kohdennetuista tapahtumista ja ajankohtaisista uutisista. Lähetä nimesi, sähköpostiosoitteesi, media tai lajiliitto sekä asemasi SUEKin viestintäpäällikölle.