Väestöliitto – Et ole yksin

Et ole yksin on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke, jolla edistetään jokaisen oikeutta nauttia urheilusta turvallisesti sekä tulla kohdelluksi kunnioittavasti ja tasa-arvoisesti. Yhteistyö yhteiskunnan muiden alojen asiantuntijaorganisaatioiden kanssa tuo erityisosaamista ja tietoa urheiluun. Hankkeen puitteissa on järjestetty koulutustoimintaa ja rakennettu useita erilaisia koulutusmateriaaleja lajiliittojen ja urheiluseurojen tarpeisiin.

Koulutuksen ja viestinnän avulla lisätään urheilun parissa eri rooleissa toimivien tietoisuutta epäasiallisesta käytöksestä sekä autetaan tunnistamaan ja tunnustamaan ilmiöitä urheilussa. Tavoitteena on antaa myös työkaluja epäasiallisen käytöksen ennaltaehkäisyyn ja siihen puuttumiseen. Koulutusten kautta voidaan vaikuttaa myös asenteisiin, sillä häirintä ja epäasiallinen käytös eivät kuulu urheiluun.

Et ole yksin -palvelu

Palvelun päämääränä on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalisen häirinnän ja kaikenlaisen väkivallan kokemuksia urheilussa. Väestöliitto tarjoaa urheiluyhteisölle Suomen ensimmäisen kohdennetun tukipalvelun, johon epäasiallisen käytöksen kohteeksi joutunut voi olla yhteydessä ja saada apua. Tukipalvelun lisäksi hankkeen avulla halutaan vahvistaa lasten ja nuorten itsemääräämisoikeutta sekä lisätä eri toimijoiden tietoja epäasiallisen käytöksen ehkäisystä. Palvelu järjestää lajilitoille ja urheiluseuroille koulutuksia epäasiallisen käytöksen ennaltaehkäisystä ja puuttumisesta. Lisäksi urheiluseuroille on tuotettu helposti käytettäviä materiaaleja, jotka löytyvät hankkeen verkkosivustolta.

Väestöliitto toimii palvelujen tuottajana ja vastaa Et ole yksin -verkkosivustosta. Palvelun kehittämisessä ovat olleet mukana Jääkiekkoliitto, Palloliitto, Salibandyliitto, Uimaliitto, Koripalloliitto, Voimisteluliitto ja Lentopalloliitto. Yhteistyötä tehdään tiiviisti SUEKin, Suomen Olympiakomitean, Suomen Valmentajien sekä muiden lajiliittojen ja urheilutoimijoiden kanssa.