Kilpailumanipulaation tutkimus

Kilpailumanipulaation torjunta on keskeinen teema SUEKin tutkimustoiminnassa. Kilpailumanipulaatioon liittyvä tutkimus on pitkään käsitellyt ilmiötä lähinnä korruption kautta. Vasta kuluneen vuosikymmenen aikana kilpailumanipulaation tutkimus on alkanut muodostua omaksi tutkimusalakseen.

Tietopohjan vahvistaminen on konkreettinen osa kilpailumanipulaation torjuntaan liittyvää kokonaisuutta. Tutkimustoiminnan tarkoituksena on tuottaa tietoa koko urheiluyhteisölle ja yhteiskunnallisille toimijoille päätöksenteon tueksi. Yksi toiminnan keskeisimpiä tavoitteita on, että urheilutoimijat ymmärtävät kilpailumanipulaation ilmiönä, sen uhat ja torjuntakeinot. Tutkimustietoon pohjautuvilla toimenpiteillä vähennetään kansainvälisen urheiluvedonlyöntiin liittyvän rikollisuuden toimintamahdollisuuksia Suomessa.

SUEKin rooli

SUEKin tehtävänä on nostaa keskusteluihin ja tuottaa tietoa urheilun eettisistä ilmiöistä. Tavoitteena on, että ilmiöt tunnistetaan ja urheiluyhteisö hyödyntää tuotettua tietoa laatiessaan toimintamalleja eettisesti kestävän urheilukulttuurin vahvistamiseksi.

SUEK tuotti vuonna 2019 Sopimaton lopputulos? -julkaisun urheilukilpailujen manipulaation torjunnasta. Selvityksessä käsitellään laaja-alaisesti kilpailumanipulaation taustalla vaikuttavia voimia kuten korruptiota, järjestäytynyttä rikollisuutta sekä kansainvälisten vedonlyöntimarkkinoiden kasvua. Vuonna 2019 julkaistu tutkimuskartoitus puolestaan käsittelee kilpailumanipulaatiota koskevien julkaisujen määrää tutkimusviitetietokannoissa.

News letter illustration

Tilaa uutiskirje

SUEKin tiedotuslistan kautta saat ajankohtaiset uutiset niin SUEKin tehtävistä kuin eettisesti kestävästä urheilukulttuurista suoraan sähköpostiisi. Halutessasi voit myös poistua listalta.

Sähköpostiosoite

Huom. Jos olet median tai lajiliiton edustaja, ethän liity SUEKin yleiselle postituslistalle vaan median tai lajiliittojen omalle tiedotuslistalle. Näin varmistat, että saat tiedon oman alasi kohdennetuista tapahtumista ja ajankohtaisista uutisista. Lähetä nimesi, sähköpostiosoitteesi, media tai lajiliitto sekä asemasi SUEKin viestintäpäällikölle.