Dopingtestitilastot

SUEK julkaisee vuosittain dopingtestitilaston Maailman antidopingsäännöstön vaatimusten mukaisesti. Julkaistussa dopingtestitilastossa on kansallisen testausohjelman dopingtestien lukumäärä lajeittain.

Tilastoissa on raportoitu ainoastaan SUEKin (vuodet 2000-2015 ADT:n) kansallisen dopingtestausohjelman lajikohtaiset testit ja dopingrikkomukset. Huomioitavaa on myös, että vuodesta 2004 vastuu kansallisesta dopingtestauksesta siirtyi kokonaan silloiselle ADT:lle. Tätä aiemmin osa kansallisen testausohjelman testeistä oli ADT:n vastuulla ja osan testeistä ADT:ltä tilasivat ja rahoittivat lajiliitot ja Olympiakomitea. Mikäli SUEK (aiemmin ADT) on toteuttanut testauksen jonkun kansainvälisen tahon toimeksiannosta, on niihin liittyvä raportointi- ja tulostenkäsittelyvastuu kyseisellä organisaatiolla. Tilastoissa esitetyistä yhteenvedoista käyvät ilmi myös SUEKin (ADT:n) muille organisaatioille toteuttamat testimäärät. 

Kansallisen testausohjelman lajikohtainen testimäärä pitää sisällään lajissa tehdyt sekä kilpailu- että kilpailun ulkopuoliset testit ja sisältää niin virtsa- kuin veritestit. Urheilijan biologiseen passiin otetut verinäytteet eivät sisälly ilmoitettuun testimäärään. Lajit, joissa on tehty alle 20 testiä, on yhdistetty kohtiin ”muut yksilölajit” tai ”muut joukkuelajit”. Lajiliitot saavat SUEKilta tarkat testimäärät erillisestä pyynnöstä. 

WADA toimii dopingvalvonnan maailmanlaajuisena tietokeskuksena. Se laatii ja julkaisee vuosittain tilastollisen raportin, joka sisältää yhteenvedon kaikkien antidopingorganisaatioiden suorittamista dopingtesteistä ja laboratorioiden analyysituloksista.

News letter illustration

Tilaa uutiskirje

SUEKin tiedotuslistan kautta saat ajankohtaiset uutiset niin SUEKin tehtävistä kuin eettisesti kestävästä urheilukulttuurista suoraan sähköpostiisi. Halutessasi voit myös poistua listalta.

Sähköpostiosoite

Huom. Jos olet median tai lajiliiton edustaja, ethän liity SUEKin yleiselle postituslistalle vaan median tai lajiliittojen omalle tiedotuslistalle. Näin varmistat, että saat tiedon oman alasi kohdennetuista tapahtumista ja ajankohtaisista uutisista. Lähetä nimesi, sähköpostiosoitteesi, media tai lajiliitto sekä asemasi SUEKin viestintäpäällikölle.