Urheiluopistojen antidopingohjelmat

Urheiluopistojen omat antidopingohjelmat kannustavat ja johdattavat opistoja järjestelmälliseen ja laadukkaaseen antidopingtoimintaan. Ohjelmat ovat vahva kannanotto suomalaisilta urheiluopistoilta: tilat ovat dopingista vapaita. Oman antidopingohjelmansa laatimalla urheiluopisto myös lisää omaa osaamistaan antidopingtoiminnassa ja vahvistaa eettistä arvopohjaansa.

Urheiluopistot, joilla on tärkeä sijansa urheilijoiden koulutuksessa, huippu-urheilijoiden harjoittelupaikkoina ja kansainvälisinä urheiluväen kohtaamispaikkoina, laativat omat antidopingohjelmansa. Urheiluopistojen antidopingohjelmat painottuvat koulutustoimintaan. Urheiluopistojen nimeämät antidopingtoiminnan vastuuhenkilöt koordinoivat opistolla tapahtuvaa antidopingtoimintaa, järjestävät koulutuksia ja esimerkiksi tarvittaessa tilaavat koulutuksia SUEKilta. Tietoa ja koulutusta kuntodopingista voi tilata Dopinglinkiltä. Urheiluopistojen antidopingkoulutus toteutetaan SUEKin hyväksymin materiaalein ja sisällöin.

Urheiluopistojen Yhdistys ry on sitoutunut edistämään urheiluopistoissa tapahtuvaa puhtaan urheilun ja reilun pelin sääntöjen mukaista toimintaa. Yhdistys on yksi sopijaosapuolista ja toimii urheiluopistojen antidopingohjelman koordinoijana sekä auttaa urheiluopistoja lisäämään yhteistä antidopingviestintää.

Urheiluopistojen antidopingohjelmien sisältö

Urheiluopistojen yhdistys ry sekä Varalan ja Vierumäen urheiluopistot yhteistyössä SUEKin kanssa ovat laatineet Urheiluopistojen antidopingohjelmat -oppaan, jonka tarkoituksena on toimia urheiluopistojen omien antidopingohjelmien tekemisen apuna.

Antidopingkoulutus osana koulutustoimintaa

  • Ammatillinen koulutus
  • Ammatillinen lisäkoulutus
  • Valmentajakoulutus
  • Muu koulutus

Viestintä ja markkinointitoimenpiteet

  • Puhtaan urheilun ja reilun pelin viestiminen
  • Opiston sitoutumisesta viestiminen
  • Doping free -aineiston näkyminen opiston tiloissa

Dopingvalvonta

  • Dopingvalvonnassa avustaminen muun muassa tilojen hankkimisen tai urheilijan tavoittamisen osalta

Seuranta ja vastuuhenkilöt

  • Ohjelman hyväksyminen
  • Ohjelman päivittäminen

Muut ohjelman toteutumista edistävät toimenpiteet

Tarkemmat ohjeet löydät Urheiluopistojen antidopingohjelmasta. Urheiluopistot voivat toimittaa ohjelmansa SUEKille kommentoitavaksi ennen sen virallista hyväksymistä. Näin SUEK tukee mielellään opistoja antidopingohjelman laatimisessa. Opistot voivat halutessaan julkaista antidopingohjelmansa SUEKin internetsivuilla. Ohjelman voi lähettää kommentoitavaksi ja julkaistavaksi SUEKin viestintäpäällikölle. 

Doping free 

Antidopingohjelman tehneet ja sopimuksen allekirjoittaneet urheiluopistot saavat käyttää toiminnassaan Puhtaasti paras urheiluopisto – Doping free -tunnusta. Yhteistyön tarkoituksena on koulutustoiminnan lisäksi tehostaa dopingvalvontaa niin opistojen tiloissa kuin suorituspaikoilla. Henkilökunta koulutetaan havaitsemaan merkkejä dopingin käytöstä ja puuttumaan siihen asianmukaisesti. Lisäksi urheiluopistot luovuttavat valtuutettujen dopingvalvojien pyynnöstä sinne majoittuvien, antidopingsäännöstöön sitoutuneiden urheilijoiden huonetiedot.

News letter illustration

Tilaa uutiskirje

SUEKin tiedotuslistan kautta saat ajankohtaiset uutiset niin SUEKin tehtävistä kuin eettisesti kestävästä urheilukulttuurista suoraan sähköpostiisi. Halutessasi voit myös poistua listalta.

Sähköpostiosoite

Huom. Jos olet median tai lajiliiton edustaja, ethän liity SUEKin yleiselle postituslistalle vaan median tai lajiliittojen omalle tiedotuslistalle. Näin varmistat, että saat tiedon oman alasi kohdennetuista tapahtumista ja ajankohtaisista uutisista. Lähetä nimesi, sähköpostiosoitteesi, media tai lajiliitto sekä asemasi SUEKin viestintäpäällikölle.