Tuomari jalkapallokentän reunalla

Kilpailumanipulaatio

SUEK puolustaa urheilun sääntöjä, reilun pelin periaatteita sekä vastaa osaltaan kilpailumanipulaation torjuntaa koskevan valtiosopimuksen toimeenpanosta Suomessa sekä tarjoaa viranomaisille niiden tarvitsemaa apua manipulaatioon liittyvän rikollisuuden torjunnassa.

Kaksi amerikkalaisen jalkapallonpelaajaa

Kilpailumanipulaatio

Kilpailumanipulaatio on järjestely, toimenpide tai laiminlyönti, jolla pyritään vaikuttamaan urheilukilpailun lopputulokseen tai kulkuun. Jokaisella toimijalla on velvollisuus raportoida, mikäli havaitsee manipulaatiota tai sen yritystä.

Kahvakuulia tekonurmella

Toimintaohjeet

Ajantasaisten kilpailu- ja kurinpitosääntöjen lisäksi kattavat toimintaohjeet auttavat kaikkia osallistujia tunnistamaan ja toimimaan oikein mahdollisissa manipulaatioyrityksissä.

Kilpailumanipulaation kansallinen tilannekuva 2021 -vihot

Kilpailumanipulaation tilannekuva

Kilpailumanipulaation kansallisen tilannekuvan tarkoituksena on tunnistaa suomalaista urheilua koskevat riskit ja haavoittuvuudet, jotka ovat keskeisessä osassa kilpailumanipulaation torjunnassa.

Tuomarit ja toimitsijat kentän laidalla

Urheilujärjestöjen kilpailumanipulaation torjuntaohjelmat

Urheilujärjestöjen kilpailumanipulaation torjuntaohjelmat ovat vahva kannanotto sekä julkinen linjaus reilun kilpailun puolesta. Ohjelmat innostavat ja sitouttavat laadukkaaseen kilpailutorununtatoimintaan.

Lähikuva uimalaseista

Euroopan neuvoston yleissopimus

Macolin-yleissopimus edellyttää viranomaisia toimimaan yhteistyössä urheilujärjestöjen, vedonlyöntioperaattoreiden ja kilpailujen järjestäjien kanssa urheilukilpailujen manipuloinnin estämiseksi, havaitsemiseksi ja rankaisemiseksi.

Maalipallon MM-kisat

EU:n rahoittama kilpailumanipulaation torjuntahanke

SUEK on mukana EU:n rahoittamassa kilpailumanipulaation torjuntahankkeessa Integrisport Erasmus+. Hankkeen tavoitteena on parantaa valmiuksia tutkia, syyttää ja käsitellä kilpailumanipulaatioon liittyviä rikosepäilyjä.

Yhteistyössä

Urheilun eettisten asioiden edistäminen kuuluu meille kaikille. Yhteistyö takaa jokaiselle urheilutoimijalle eettisesti kestävän urheilukulttuurin.

News letter illustration

Tilaa uutiskirje

SUEKin tiedotuslistan kautta saat ajankohtaiset uutiset niin SUEKin tehtävistä kuin eettisesti kestävästä urheilukulttuurista suoraan sähköpostiisi. Halutessasi voit myös poistua listalta.

Sähköpostiosoite

Huom. Jos olet median tai lajiliiton edustaja, ethän liity SUEKin yleiselle postituslistalle vaan median tai lajiliittojen omalle tiedotuslistalle. Näin varmistat, että saat tiedon oman alasi kohdennetuista tapahtumista ja ajankohtaisista uutisista. Lähetä nimesi, sähköpostiosoitteesi, media tai lajiliitto sekä asemasi SUEKin viestintäpäällikölle.