Tuomari jalkapallokentän reunalla

Kilpailumanipulaatio

SUEK puolustaa urheilun sääntöjä, reilun pelin periaatteita sekä vastaa osaltaan kilpailumanipulaation torjuntaa koskevan valtiosopimuksen toimeenpanosta Suomessa sekä tarjoaa viranomaisille niiden tarvitsemaa apua manipulaatioon liittyvän rikollisuuden torjunnassa.

Kaksi amerikkalaisen jalkapallonpelaajaa

Kilpailumanipulaatio

Kilpailumanipulaatio on järjestely, toimenpide tai laiminlyönti, jolla pyritään vaikuttamaan urheilukilpailun lopputulokseen tai kulkuun. Jokaisella toimijalla on velvollisuus raportoida, mikäli havaitsee manipulaatiota tai sen yritystä.

Kahvakuulia tekonurmella

Toimintaohjeet kilpailumanipulaatiotapauksissa

Kilpailumanipulaatio ei ole aina rikoslain mukaan rangaistava teko, jos toteutettu manipulaatio on ollut esimerkiksi vain urheilulliseen menestykseen tähtäävää. Tällöin rikkomuksesta seuraava seuraamus jää urheilun sisäisten kurinpitojärjestelmien vastuulle. Lajiliittojen ja urheilun järjestötoimijoiden pitää ottaa huomioon toiminnassaan tiettyjä seikkoja kilpailumanipulaation näkökulmasta. 

Kilpailumanipulaation kansallinen tilannekuva 2021 -vihot

Kilpailumanipulaation tilannekuva

Kilpailumanipulaation kansallisen tilannekuvan tarkoituksena on tunnistaa suomalaista urheilua koskevat riskit ja haavoittuvuudet, jotka ovat keskeisessä osassa kilpailumanipulaation torjunnassa.

Tuomarit ja toimitsijat kentän laidalla

Kilpailumanipulaation torjuntaohjelmat

SUEK koordinoi Reilun kilpailun ohjelmaa osana koko Suomen urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaa. Reilun kilpailun ohjelmakokonaisuuteen kuuluvat Antidopingohjelma ja Kilpailumanipulaation torjuntaohjelma.

Lähikuva uimalaseista

Euroopan neuvoston yleissopimus

Macolin-yleissopimus edellyttää viranomaisia toimimaan yhteistyössä urheilujärjestöjen, vedonlyöntioperaattoreiden ja kilpailujen järjestäjien kanssa urheilukilpailujen manipuloinnin estämiseksi, havaitsemiseksi ja rankaisemiseksi.

Yhteistyössä

Urheilun eettisten asioiden edistäminen kuuluu meille kaikille. Yhteistyö takaa jokaiselle urheilutoimijalle eettisesti kestävän urheilukulttuurin.

News letter illustration

Tilaa uutiskirje

SUEKin tiedotuslistan kautta saat ajankohtaiset uutiset niin SUEKin tehtävistä kuin eettisesti kestävästä urheilukulttuurista suoraan sähköpostiisi. Halutessasi voit myös poistua listalta.

Sähköpostiosoite

Huom. Jos olet median tai lajiliiton edustaja, ethän liity SUEKin yleiselle postituslistalle vaan median tai lajiliittojen omalle tiedotuslistalle. Näin varmistat, että saat tiedon oman alasi kohdennetuista tapahtumista ja ajankohtaisista uutisista. Lähetä nimesi, sähköpostiosoitteesi, media tai lajiliitto sekä asemasi SUEKin viestintäpäällikölle.