Interpol

Kansainvälisen rikospoliisijärjestö Interpolin tehtävänä on toteuttaa mahdollisimman laajaa yhteistoimintaa 192 jäsenvaltionsa rikospoliisiviranomaisten välillä. Interpolin pääsihteeristö sijaitsee Ranskassa. Pääsihteeristö koordinoi muun muassa rikostorjuntaprojekteja sekä järjestää koulutusta. Keskusrikospoliisi toimii Interpolin Suomen kansallisena keskuksena. Interpol-yhteistyö tukee Suomessa kilpailumanipulaation kansallista koordinointia. 

Interpolin pääsihteeristö asetti vuonna 2011 työryhmän, Interpol Match-Fixing Task Forcen (IMFTF), koska oli havaittu järjestäytyneiden rikollisryhmien lisääntynyt osallistuminen kilpailu- ja ottelumanipulaatioihin rikosten tekemiseksi sekä laittomaan vedonlyöntiin rikoshyödyn laillistamiseksi rahanpesun avulla. 

Työryhmä kokoaa lainvalvontaviranomaisia ja tärkeitä sidosryhmiä kaikkialta maailmasta kilpailumanipulaation torjumiseksi ja urheilun rehellisyyden puolustamiseksi. Työryhmä tukee Interpolin jäsenmaiden lainvalvontaviranomaisia kilpailumanipulaation vastaisissa operaatioissa ja rikostutkinnoissa. Työryhmä mahdollistaa luotettavan ympäristön, jossa verkostoon kuuluvat tutkijat voivat vaihtaa tietoja ja parhaita käytänteitä. Työryhmässä on mukana 82 valtiota ja 125 kansallista yhteyshenkilöä. Suomea työryhmässä on edustanut keskusrikospoliisi vuodesta 2012 ja lisäksi SUEK vuodesta 2017 lähtien. 

Kilpailumanipulaation tehokas torjunta edellyttää yhteistyötä urheilun, julkisten viranomaisten, vedonlyöntitoimijoiden ja -valvojien sekä lainvalvontaviranomaisten kesken. Jäsenyys Interpolin työryhmässä tukee SUEKin roolia kansallisen kilpailumanipulaation vastaisen toimintaryhmän sihteeristönä. Verkostoituminen kansainvälisten toimijoiden kanssa on tärkeä osa kilpailumanipulaation vastaista toimintaa ja edistää kansallista tiedonvaihtoa ja tietoisuutta eri toimijoiden kesken. Esitutkintaan ja rikostiedusteluun liittyvät operatiiviset ja henkilötietoja sisältävät tiedot ja viestinvaihto kulkevat viranomaistietona keskusrikospoliisin kautta. 

News letter illustration

Tilaa uutiskirje

SUEKin tiedotuslistan kautta saat ajankohtaiset uutiset niin SUEKin tehtävistä kuin eettisesti kestävästä urheilukulttuurista suoraan sähköpostiisi. Halutessasi voit myös poistua listalta.

Sähköpostiosoite

Huom. Jos olet median tai lajiliiton edustaja, ethän liity SUEKin yleiselle postituslistalle vaan median tai lajiliittojen omalle tiedotuslistalle. Näin varmistat, että saat tiedon oman alasi kohdennetuista tapahtumista ja ajankohtaisista uutisista. Lähetä nimesi, sähköpostiosoitteesi, media tai lajiliitto sekä asemasi SUEKin viestintäpäällikölle.