SUEKin Syväsalmi pettyi KOK:n vastuun pakoiluun

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n pääsihteeri Harri Syväsalmi pettyi Kansainvälisen Olympiakomitea KOK:n päätökseen. Päätöksessä ei otettu riittävästi huomioon Venäjän järjestelmällistä, valtiojohtoista dopingia edistävää toimintaa. Lisäksi KOK siirsi vastuun venäläisurheilijoiden valinnasta kansainvälisille lajiliitoille.

Aiemmin tällä viikolla SUEK oli mukana 14 kansallisen antidopingtoimiston vetoomuksessa sulkea Venäjän kansallinen olympiakomitea kokonaan Rion oympialaisista. Vetoomuksen allekirjoittajamaat (Suomen lisäksi kirjeen ovat allekirjoittaneet Egypti, Espanja, Hollanti, Itävalta, Japani, Kanada, Norja, Ruotsi, Saksa, Sveitsi, Tanska, Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat) ovat olleet pettyneitä KOK:n päätökseen.

– KOK:lla ei ollut tarvittavaa rohkeutta ottaa vastuuta urheilijoiden päästämisestä olympialaisiin, vaan se siirsi vastuun päätöksestä kansainvälisille lajiliitoille. Sinänsä hyvä asia on, että niillä venäläisurheilijoilla, jotka pystyvät osoittamaan kattavan dopingvalvontahistorian maansa ulkopuolella, on mahdollista päästä kilpailuihin. Vastuun siirtäminen tässä asiassa kansainvälisille lajiliitoille ei osoita hyvää, tarvittavaa johtajuutta KOK:lta. Lisäksi yhdenvertaisuuden toteutumisen kannalta on ongelmallista, että dopingtuomion kärsinyt venäläisurheilija ei voi osallistua kilpailuihin, SUEKin pääsihteeri Harri Syväsalmi sanoo.

Käytännössä dopingrikkomuksiin syyllistyneiden urheilijoiden sulkeminen kilpailuista estää myös 800 metrin juoksija Julia Stepanovaa osallistumasta Rion olympialaisiin. Stepanova puolisoineen paljasti Venäjän dopingjärjestelmän, jonka avulla kattavat selvitykset maan tilanteesta on saatu tehtyä.

Syväsalmi painottaa vahvasti Maailman antidopingsäännöstön, UNESCOn ja Euroopan neuvoston dopingvastaisen yleissopimuksen toteuttamisen, seurannan ja valvonnan tärkeyttä, asiaa johon tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota. Kattava, läpinäkyvä ja kansainvälinen yhteistyö eri toimijoiden välillä ennaltaehkäisee vastaavia tapahtumia tulevaisuudessa.

– SUEK on tehnyt aktiivista koulutustoimintaa maailmalla niin dopingvalvonnan kuin koulutuksen ja viestinnän osalta. Olemme myös toteuttaneet kansainvälisiä testimääräyksiä resurssiemme mukaan. Olemme tarvittaessa valmiita viemään tätä vahvaa osaamistamme maailmalle jatkossakin, myös Venäjälle, Syväsalmi toteaa.  

WADA julkaisi 18.7. niin kutsutun McLarenin raportin, jossa riippumaton asiantuntijaryhmä totesi Venäjän ja sen urheilijoiden syyllistyneen dopingrikkomuksiin valtiojohtoisesti. Toiminta aloitettiin vuoden 2010 talviolympialaisten jälkeen, ja sitä jatkettiin aina vuoteen 2014 asti. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ja Venäjän antidopingtoimisto RUSADA olivat mukana toiminnassa. Venäjän urheiluministeriö johti sitä.

Lue KOK:n päätös (englanniksi).

Lisätietoja:

Harri Syväsalmi
SUEK – pääsihteeri
puh. 040 557 7725