SUEKin materiaalit ovat ladattavissa materiaalipankista. Tarkistathan, että käytössäsi on aina viimeisin ja päivitetty aineisto. Materiaalien muokkaus on kielletty. Tiedustelut painettujen aineistojen tilauksesta osoitteeseen: info@suek.fi.
Antidopingopas 2024
Antidopingopas 2024:ssa on tiivistetysti tietoa antidopingasioista, kuten urheilussa kielletyistä aineista ja menetelmistä, erivapausmenettelystä, ravintolisistä, verkkokoulutuksesta ja ILMO-palvelusta. Oppaassa on myös keskeisimmät muutokset vuodelle 2024. Suomen apteekeissa myynnissä olevat valmisteet tulee tarkistaa KAMU-lääkehausta. Painettuja pikaoppaita voi tilata SUEKin toimistolta. Opas julkaistaan kolmella kielellä.
På svenska: Antidopingguide 2024
In english: Anti-Doping Guide 2024
Asiakirja urheilijoiden oikeuksista antidopingasioissa
Suomen urheilun eettinen keskus SUEKin käännös Maailman antidopingtoimisto WADAn julkaisemasta Athletes’ Anti-Doping Rights Actsta, joka julkaistiin 18.6.2020. Materiaalin tarkoituksena on varmistaa, että urheilijoiden oikeudet antidopingasioissa ovat selkeästi määriteltyjä, helposti käytettävissä ja yleismaailmallisesti sovellettavia.
301,76 kt, pdfDopingista antidopingiin – Selvitys Maailman antidopingsäännöstön muutosten vaikutuksista kansalliseen dopingvalvontaan 5/2021
Dopingista antidopingiin. Selvitys Maailman antidopingsäännöstön muutosten vaikutuksista kansalliseen dopingvalvontaan käsittelee Maailman antidopingsäännöstön sekä sen alaisen Kansainvälisen testaus- ja tutkintastandardin säännöstöuudistusten yhteydessä tehtyjä keskeisiä muutoksia ja niiden vaikutuksia dopingvalvontaan Suomessa.
727,13 kt, pdfErivapaushakemuslomake 15.0
Erivapaushakemuslomakkeella haetaan erivapautta urheilussa kielletyn aineen tai menetelmän lääkinnällistä käyttöä varten.
229,28 kt, pdfHäirintä suomalaisessa kilpaurheilussa 2020
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, ilmeneekö suomalaisessa kilpaurheilussa häirintää: millaista mahdollinen häirintä on ollut ja ketkä mahdolliseen häirintään ovat syyllistyneet. Tutkimus toteutettiin vuonna 2019–2020 yhteistyössä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHUn sekä selvitykseen osallistuvien urheilun lajiliittojen kanssa.
3,15 Mt, pdfKatsaus urheilun monimuotoiseen korruptioon 7/2022
Katsaus urheilun monimuotoiseen korruptioon -julkaisu valottaa kattavasti urheilun korruption vaihtelevia muotoja, niiden käsitteellisiä ulottuvuuksia sekä ilmiön historiallisia kytköksiä ja taustasyitä.
1,46 Mt, pdfKilpailumanipulaatio e-urheilussa – Selvitys suomalaisessa e-urheilussa esiintyvästä kilpailumanipulaatiosta, koodaamisesta ja dopingista
Tämän selvityksen tarkoituksena on perehtyä e-urheiluun ja siinä mahdollisesti ilmeneviin kilpailumanipulaation eri muotoihin. Keskeinen osa selvitystä on suomalaisille e-urheiluammattilaisille suunnattu kysely, jossa selvitetään heidän kokemuksiaan kilpailumanipulaatiosta ja sen torjunnasta. Lisäksi tarkastellaan e-urheilun keskeisiä toimijoita ja lajin ominaispiirteitä erityisesti kilpailumanipulaation näkökulmasta.
372,66 kt, pdfKilpailumanipulaation kansallinen tilannekuva 2024
Kilpailumanipulaation kansallinen tilannekuva 2024 kertoo kilpailumanipulaation tilanteen Suomessa. Se on toteutettu SUEKin johdolla kansallisessa toimintaryhmässä, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut vuosille 2023–2027.
På svenska: Nationell lägesbild gällande tävlingsmanipulation 2024
In english: National competition manipulation risk assessment 2024
Reilun kilpailun ohjelmien kriteeristö
Reilun pelin ohjelmien kriteeristö sisältää ohjeistuksen urheilujärjestöille niiden laatiessa ohjelmansa antidopingtoimintaan ja kilpailumanipulaation torjuntaan. SUEK on laatinut kriteeristöt vuonna 2021 yhdessä pilottijärjestöjen kanssa. Kriteeristössä määritellään määritellään puitteet urheilujärjestöjen antidopingohjelmille ja se auttaa järjestöjä suunnittelemaan ja toteuttamaan omia ohjelmiaan.
1,54 Mt, pdfReilun kilpailun toimintaohje liikuntalääketieteen keskuksille
Liikuntalääketieteen keskukset ovat sitoutuneet yhteisesti sovittuihin toimenpiteisiin puhtaan ja reilun urheilun puolesta tämän Reilun kilpailun toimintaohjeen kautta. Ohjeistus painottuu koulutuksen ja viestinnän toimiin. Tämän ohjeistuksen pohjalta liikuntalääketieteen keskukset tekevät oman toimintaohjeensa ottaen huomioon oman organisaationsa ja alueensa erityispiirteet. Suunnitelmaa laatiessa on hyvä käydä vuoropuhelua alueella toimivan urheiluakatemian ja/tai urheiluopiston kanssa.
638,71 kt, pdfReilun kilpailun toimintaohje urheiluakatemioille
Urheiluakatemiat ovat sitoutuneet yhteisesti sovittuihin toimenpiteisiin puhtaan ja reilun urheilun puolesta Suomen Olympiakomitean Reilun kilpailun ohjelman alla. Urheiluakatemioille on tehty oma Reilun kilpailun toimintaohje, jonka avulla jokainen urheiluakatemia suunnittelee antidopingtoimintaan ja kilpailumanipulaation torjuntaan liittyvät toimenpiteensä. Suunnitelman avulla urheiluakatemia sitouttaa ja innostaa paikallisesti urheilutoimijoita laadukkaaseen toimintaan puhtaan urheilun ja reilun kilpailun puolesta.
590,41 kt, pdfSamalla viivalla? Selvitys liikunnan ja urheilun tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta Suomessa 1/2017
Selvityksen tarkoituksena on tarkastella mahdollisimman kokonaisvaltaisesti, miten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta liikunnassa ja urheilussa on käsitelty ja tutkittu Suomessa.
452,60 kt, pdfSelvitys urheilutapahtumien sopimusperusteisesta porttikieltojärjestelmästä 6/2022
Selvitys urheilutapahtumien sopimusperusteisesta porttikieltojärjestelmästä -julkaisun tarkoituksena on kartoittaa, mahdollistaako Suomessa voimassa oleva lainsäädäntö urheilutapahtumia koskevan sopimusperusteisen porttikieltojärjestelmän toteuttamisen.
354,99 kt, pdfSopimaton lopputulos? Selvitys urheilukilpailujen manipulaation torjunnasta 4/2019
Selvityksessä käsitellään laaja-alaisesti kilpailumanipulaation taustalla vaikuttavat voimat: korruptio, järjestäytynyt rikollisuus sekä kansainvälisten vedonlyöntimarkkinoiden kasvu.
411,08 kt, pdfSuomen antidopingsäännöstö
Suomen antidopingsäännöstö koskee koko suomalaista järjestäytynyttä urheilua. Säännöstö tuli voimaan 1.1.2020 ja se noudattaa WADAn Maailman antidopingsäännöstöä.
996,50 kt, pdfTutkimuskartoitus urheilun eettisistä kysymyksistä – Katsaus kansainvälisiin tietokantoihin 3/2019
Tässä julkaisussa jäsennetään urheilun eettisiä asioita koskevaa tutkimusta analysoimalla kansainvälisissä tutkimusviitetietokannoissa julkaistuja tietoja.
655,42 kt, pdfTutkintaa ja kurinpitovaatimuksen esittämistä koskeva ohjeisto
Tutkintaa ja kurinpitovaatimuksen esittämistä koskeva ohjeisto (2021) kuvaa liikunnan ja urheilun yhteisen, keskitetyn kurinpitomenettelyn prosessia, joka koskee vakavan epäasiallisen käyttäytymisen ja vakaviin eettisiin rikkomuksiin liittyvien tapausten käsittelyä rikkomuksen ilmoituksesta tutkintaan ja mahdolliseen kurinpitokäsittelyyn asti.
126,30 kt, pdfUrheilijan opas Maailman antidopingsäännöstöön 2021 – merkittävimmät muutokset
Maailman antidopingtoimisto WADAn laatima ja SUEKin suomeksi toimittama opas auttaa urheilijaa ymmärtämään oikeutensa ja velvollisuutensa. Opas selventää Maailman antidopingsäännöstön 2021 määräyksiä ja antaa urheilijalle paljon käytännöllistä tietoa.
1,44 Mt, pdfUrheilijoiden myönteisiä ja kielteisiä kokemuksia suomalaisessa kilpaurheilussa 2022
SUEK teki vuosina 2021–2022 yhdessä lajiliittojen kanssa laajan tutkimusprojektin, jossa selvitetään urheilijoiden kokemuksia suomalaisessa kilpaurheilussa. Tutkimuksessa kartoitetaan urheilukulttuurimme hyviä ja vahvistavia malleja sekä urheilijoiden kokemaa epäasiallista kohtelua.
2,67 Mt, pdfUrheilijoiden reilun kilpailun ohje
Antidopingohje urheilijoille on arkinkokoinen tietopaketti, joka sisältää keskeistä tietoa antidopingtoiminnasta ja kilpailumanipulaation torjunnasta. Ohjetta on helppo jakaa urheilijoille säännöllisesti sekä lisätä urheilujärjestön nettisivuille. Sitä on esimerkiksi hyvä jakaa, jos uusia pelaajia nousee ylimmille sarjatasoille tai ulkomaalaisia pelaajia liittyy joukkueeseen. Ohje löytyy kolmella kielellä: suomi, ruotsi ja englanti.
På svenska: Idrottarnas guide till rättvis tävlan
In english: Fair competition guidelines for athletes
Urheiluseurojen reilun kilpailun käsikirja
Urheiluseuroille on laadittu oma Reilun kilpailun seurakäsikirja. Käsikirjan tarkoituksena on tarjota urheiluseuroille valmiita toimintamalleja, joiden avulla antidopingasiat ja kilpailumanipulaation torjunta voidaan ottaa luonnolliseksi osaksi seurojen jokapäiväistä toimintaa. Käsikirjan painopiste on ennaltaehkäisevässä toiminnassa.
672,89 kt, pdfVaikeneminen ei ole vaihtoehto – Katsaus häirintää ja kiusaamista käsittelevään tutkimustietoon liikunnan ja urheilun näkökulmasta 2/2018
Katsauksen tarkoituksena on paneutua mahdollisimman kattavasti viimeisimpään häirintää ja kiusaamista käsittelevään tutkimustietoon etenkin liikunnan ja urheilun näkökulmasta.
658,69 kt, pdfYmpäristöohjelma 2023-2026
Ympäristöohjelma ja sen edustamat arvot ovat SUEKille tärkeitä. SUEK haluaa sekä kehittää omaa toimintaansa että kannustaa esimerkillään myös muita toimijoita niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.
528,03 kt, pdf