Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry teki vuonna 2012 dopingtestejä Suomessa ja ulkomailla yhteensä 3634 kappaletta. Samalla myös valvontamenetelmät kehittyivät ja monipuolistuivat entisestään – esimerkiksi urheilijan biologista passipohjaa laajennettiin.
ADT:n vuonna 2012 tekemistä dopingtesteistä 3006 oli ADT:n kansallisen testausohjelman testejä, ja näistä 122 oli veritestejä. Korkeaan testimäärään vaikutti lukuisat Suomessa järjestetyt arvokilpailut: esimerkiksi yleisurheilun EM-kilpailut, jääkiekon MM-kilpailut ja painin olympiakarsinnat. Testejä tehtiin yhteensä 86 eri lajissa. Kansallisen testausohjelman testatuimmat lajit olivat yleisurheilu (228), jääkiekko (215) ja voimanosto (204). Vuoden 2012 aikana oli yhdeksän dopingrikkomusta.
– Testivuosi oli vilkas ja kiinnostava. Kansainväliset lajiliitot ja kansainvälisten kisojen järjestäjät halusivat ADT:n kumppanikseen ja tilasivat meiltä testejä. ADT on saanut erittäin hyvää palautetta kansainvälisissä arvokisoissa tekemistään testeistä. Noudatamme testauksessa kansainvälisiä standardeja ja laatuvaatimuksia. Yhteistyö on ollut toimivaa, ja luottamus suomalaista dopingtestausta ja laboratoriotyöskentelyä kohtaan ovat korkealla, ADT:n vs. testauspäällikkö Marjorit Nurmi sanoo.
Dopingvalvonta on monipuolistunut ja tehostunut huomattavasti viime vuosien aikana. Perinteisen testauksen rinnalle on tullut paljon uusia dopingvalvonnan menetelmiä: esimerkiksi urheilijoiden olinpaikkatietojärjestelmät, näytteiden pitkäaikaispakastaminen (kahdeksaksi vuodeksi) ja urheilijan biologinen passi -järjestelmä.
– Dopingvalvonnan keinojen monipuolistumisen myötä urheilijoiden tinkimätön yhdenvertaisuus paranee. Jatkamme näytteiden keräämistä vuonna 2011 perustettuun Urheilijan biologinen passi -järjestelmään, jossa urheilijoille luodaan yksilölliset veriprofiilit. Hyödynnämme passijärjestelmästä saatuja tietoja yhä enemmän testauksen tehostamisessa, esimerkiksi testien kohdentamisessa ja ajoittamisessa.
Lisätietoja:
Marjorit Nurmi
ADT – vs. testauspäällikkö
gsm 0400 496 604