Pseudoefedriini

Pseudoefedriini on piriste, jota käytetään yleisesti allergisen nuhan hoitoon yhdessä antihistamiinien kanssa. Pseudoefedriini on luokiteltu kilpailujen yhteydessä kielletyksi aineeksi.
 
Dopingnäytteen pseudoefedriinipitoisuudelle on asetettu rajapitoisuus, jonka alittavia pitoisuuksia ei tulkita dopingiksi. Rajapitoisuus on asetettu niin korkeaksi (150 mg/l), etteivät tavanomaiset hoidolliset pseudoefedriiniannokset johda rajapitoisuuden ylitykseen, mikäli tavanomaisia annoksia ei ylitetä ja jos viimeisestä lääkkeen käyttökerrasta on kulunut 24 tuntia.
 
Suomessa kaupan olevia pseudoefedriiniä sisältäviä valmisteita ovat 120 mg tai 240 mg pseudoefedriiniä sisältävät depottabletit sekä 60 mg pseudoefedriiniä sisältävä kovakapseli. Depottabletteja annostellaan yleensä yksi tabletti kerran päivässä (240 mg x 1) tai yksi tabletti kaksi kertaa päivässä (120 mg x 2), kun taas kovakapselia annostellaan yksi kapseli tarvittaessa, korkeintaan kolme kertaa päivässä (60 mg x 1-3). Mikäli näitä annoksia ei ylitetä ja jos viimeisestä lääkkeen käyttökerrasta on kulunut 24 tuntia, ei virtsan pseudoefedriinipitoisuus kohoa yli kielletyn rajapitoisuuden.
 
Pelkkä allerginen nuha tai nenän tukkoisuus ei riitä perusteeksi erivapauden myöntämiseksi pseudoefedriinin käyttöön, sillä niiden hoitamiseksi kilpailujen yhteydessä voidaan käyttää sallittujen antihistamiinien lisäksi sallittuja nenäsuihkeita. Erivapaus pseudoefedriinille voidaan myöntää tilanteissa, joissa paikallisilla nenä- tai korvatipoilla ei jotain tautitilaa kyetä hoitamaan, esimerkiksi jos korvan nieluun yhdistävä korvatorvi on tukossa.

Timo Seppälä
ADT-lääketieteellinen johtaja