Urheilijoille alkoi uusi aikakausi kiellettyjen aineiden välttämisessä. Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry julkaisi Kielletyt Aineet ja Menetelmät Urheilussa eli KAMU-mobiilisovelluksen.
KAMU-mobiilipalvelu on rakennettu Lääketietokeskuksen ajantasaisesta tietoaltaasta. Lääketietokeskus Oy tunnetaan Pharmaca Fennica -palveluista. Lisäksi yritys tuottaa kansallisen eReseptin lääketietokannan ja vastaa kaikkien Pohjoismaiden lääketurvallisuutta tukevasta lääkkeiden yksilöintitunnuspalvelusta.
Urheilija voi merkitä KAMU-sovellukseen lääkevalmisteet, joita hän käyttää. Näin tieto kulkee aina hänen mukanaan, niin apteekissa kuin dopingtestissä. Sovellus on maksuton.
–KAMU-sovellus on hyvä apu urheilijan arkeen. Se helpottaa lääkkeiden sallittavuuden tarkistamista. Dopingtestissä ei enää tarvitse olla mukana muistilistaa tai kuvaa lääkekaapista. Merkkaa vaan valmisteet appiin ja katsoo sieltä, moukarinheittäjä David Söderberg sanoo.
– Urheilijat ovat toivoneet mobiilisovellusta, jonka avulla he pystyvät helposti tarkistamaan, mitkä aineet ja menetelmät ovat kiellettyjä. Kehitimme KAMU-sovelluksen yhdessä Lääketietokeskuksen kanssa, sanoo SUEKin lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala.
– KAMU-palvelun tietopaketti on helposti myös terveydenhuollon ammattilaisten käytettävissä Pharmaca Fennica -lääketietokantaan integroituna, kertoo Lääketietokeskuksen toimitusjohtaja Minna Palhamo. Tiedot sallituista ja kielletyistä lääkkeistä ovat aina saatavilla ajasta ja paikasta riippumatta. Sujuva yhteistyö SUEKin kanssa mahdollistaa asiakaslähtöisen pavelukehityksen, Palhamo jatkaa.
KAMU-mobiilisovellus on ladattavissa Android- ja iOS-laitteille. Haku pohjautuu Lääketietokeskuksen lääketietokantohin ja koskee Suomesta saatavia resepti- ja itsehoitolääkevalmisteita.
KAMUa päivitetään kuukausittain uusien markkinoille tulevien lääkevalmisteiden osalta. Jos haettua lääkevalmistetta ei löydy, tulee urheilijan olla yhteydessä SUEKiin. Suomessa ja ulkomailla saattaa olla samannimisiä lääkevalmisteita, jotka sisältävät eri lääkeaineita. KAMU-lääkehausta ei siksi tule tarkistaa ulkomailta hankittujen lääkkeiden sallittavuutta. KAMU-mobiilisovelluksessa on myös linkkejä eri maiden lääkehakuihin.
Luettelo kielletyistä aineista ja menetelmistä urheilusta on saatavilla edelleen myös SUEKin internetsivuilla. SUEK on myös painattanut pikaoppaan yleisimmistä kielletyistä valmisteista. Urheilija on aina itse vastuussa siitä, mitä hänen elimistöstään löytyy mahdollisessa dopingtestissä.
Lisätietoja:
Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
puh. 040 740 7477
Riikka Leppänen
Lääketietokeskus Oy – tietopalveluproviisori
puh. 040 8360801