Yleisurheilun EM-kilpailuista tehdään yhteistyössä puhtaan urheilun ja reilun pelin kisat

Suomen joukkue on haastanut kilpakumppaninsa urheilemaan puhtaasti ja ottamaan kantaa reilun pelin puolesta yleisurheilun EM-kisoissa, urheilukesän kohokohdassa. Tapahtuman oikeudet omistava Euroopan yleisurheiluliitto, Maailman Antidopingtoimisto WADA sekä ADT:n Puhtaasti paras -ohjelma tekevät kilpailuissa yhteisvoimin töitä reilun pelin hengessä.

EM-kilpailuissa kohtaavat Euroopan parhaat yleisurheilijat ja puhtaan urheilun ammattilaiset, ADT:n Puhtaasti paras -ohjelman edustajat. Ohjelman edustajat kiertävät hotelleissa, joissa urheilijat majoittuvat. Urheilijat voivat muun muassa testata tietonsa Maailman Antidopingtoimisto WADA:n Play True -visassa ja saada palkinnoksi kultaisen juomapullon.

– Suomen urheiluliitto ja yleisurheilun EM-kilpailut ovat ylpeinä mukana edistämässä puhdasta ja reilua urheilua. Voiton saavuttaminen keinolla millä hyvänsä ei kuulu urheilun kollektiiviseen arvopohjaan. Kiellettyjen aineiden ja menetelmien vastainen taistelu on koko yleisurheiluperheen yhteinen tehtävä. Reilu peli ja puhdas urheilu ovat arvoja, joiden eteen olemme tehneet pitkään työtä ja tätä työtä jatkamme vahvasti myös tulevaisuudessa, Suomen urheiluliiton ja yleisurheilun EM-kilpailuiden järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Antti Pihlakoski sanoo.

– Euroopan yleisurheiluliitto on edelleen väsymätön edelläkävijä reilun urheilun edistämisessä. Tuemme Kansainvälistä yleisurheiluliittoa, Kansainvälistä Olympiakomiteaa sekä Maailman Antidopingtoimisto WADAa sataprosenttisesti heidän dopinginvastaisessa taistelussaan. Epärehellisten urheilijoiden ei tulisi koskaan voida luottaa siihen, etteivät he jäisi kiinni. Nykyään meillä on paremmat valmiudet kuin koskaan saada lajimme maineen pilaavat urheilijat kiinni. Teemme kovasti töitä sen eteen, että kaikki Euroopan yleisurheiluliiton tapahtumat olisivat olosuhteiltaan sääntöjen mukaiseen kilpailuun kannustavia. Meidän tulee taata kaikille urheilijoille puhdas ja reilu kilpailu. Epärehellisten urheilijoiden paljastaminen dopingtestien avulla on yksi keinoista, Euroopan yleisurheiluliiton puheenjohtaja Hansjörg Wirz sanoo.

– Maailman Antidopingtoimisto WADA kiittää ADT:tä ja Yleisurheilun EM-kilpailuiden järjestäjiä heidän dopinginvastaisista toimistaan. Helsingissä kilpailijoilla on mahdollisuus oppia dopingin vaaroista Play True -visassa, joka on osa käytössä olevaa antidopingohjelmaa. Koulutus ja tietoisuuden lisääminen ovat dopinginvastaisen taistelun kulmakiviä urheilussa. ADT:n toiminta kisojen aikana osoittaa, järjestö on omistautunut kokonaisvaltaisen antidoping-ohjelman toteuttamiselle, WADA:n johtaja John Fahey sanoo.

ADT toteuttaa kilpailuiden dopingtestit Euroopan yleisurheiluliiton toimeksiannosta, korkeiden laatustandardien mukaisesti. Testausorganisaatiossa on noin 30 ADT:n testaajaa ja avustajaa, ja lisäksi koulutetut vapaaehtoiset toimivat urheilijoiden saattajina dopingtestiin. ADT antaa kaikille testatuille kultaiset kengännauhat muistutukseksi puhtaasta urheilusta. Palkintojenjakopaikalla on myös Puhtaasti paras -ohjelman kuvateline, johon Euroopan huiput allekirjoittavat julkisesti ja näkyvästi vetoomuksen puhtaan urheilun puolesta.

– Suomalainen antidopingtoiminta on kansainvälisesti tunnustettua. EM-kilpailuissa meillä on taas mahdollisuus näyttää osaamistamme ja omalta osaltamme edistää puhdasta urheilua. Urakka on haastava mutta mielenkiintoinen, ADT:n puheenjohtaja Pekka Ilmivalta linjaa.

Yleisurheilun EM-kilpailut järjestetään 27.6.–1.7. Helsingin Olympiastadionilla. Kilpailuihin odotetaan 1600 urheilijaa 50 maasta. Kisat ovat yksi Euroopan seuratuimmista urheilutapahtumista.

Lisätietoja:

Susanna Sokka
ADT – viestintäpäällikkö
gsm 040 740 7477

Eero Rämö
Helsinki 2012 – mediapalvelupäällikkö
gsm 040 539 2737

Internet:
www.helsinki2012.fi