WADAn tiedustelu- ja tutkintaverkosto kokoontuu Helsingissä

Maailman antidopingtoimisto WADAn tiedustelu- ja tutkintaverkoston kokous pidettiin tänään Suomessa. Helsingissä kokoontuu yhteensä lähes kolmekymmentä tiedustelu- ja tutkintatoimintaan erikoistunutta antidopingtoiminnan asiantuntijaa noin 15:sta maasta. Tutkinnallisten menetelmien merkitys dopingvalvonnassa on kasvanut viime vuosina.

– Tutkinnalliset menetelmät ovat keskeinen osa SUEKin strategisia valintoja On tärkeää, että saamme toimia yhdessä alan kansainvälisten huippuosaajien kanssa. Esimerkiksi Venäjän dopingohjelman tutkinta osoitti analyysityön välttämättömyyden. Analyytikot kävivät lävitse valtavan määrän tietoja lyhyessä ajassa ja kovien paineiden alla, Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n tutkintapäällikkö Jouko Ikonen sanoo.

Tutkinnalliset menetelmät paljastavat dopingtapauksia, jotka eivät tule ilmi dopingtesteissä. Tiedustelu- ja tutkintatoiminta auttaa myös havaitsemaan dopingaineiden levittämistä.

Käytännössä tutkinnalliset menetelmät tarkoittavat esimerkiksi sitä, että antidopingorganisaatio saa nimettömän vihjeen urheilijan mahdollisesta dopinginkäytöstä ja alkaa selvittää asiaa yhteistyössä viranomaisten ja kansainvälisen verkoston kanssa. SUEK on esimerkiksi avannut internetiin ILMO-palvelun (ilmo.suek.fi), jonka kautta kuka tahansa voi nimettömästi ilmoittaa urheilijan tai hänen tukihenkilönsä epäilyttävästä toiminnasta.

Oikeus käyttää tutkinnallisia menetelmiä dopingtestien lisäksi mahdollisten dopingrikkomusten havaitsemiseen on sisältynyt Maailman antidopingsäännöstöön vuodesta 2015 alkaen. WADAn tiedustelu- ja tutkintaosasto perustettiin vuonna 2016. Se johtaa ja tukee kansallisten antidopingorganisaatioiden tutkinnallista verkostoa ja tekee itse tutkimuksia.

– Tämä on uusi aika dopinginvastaisessa taistelussa. Tutkinnalliset menetelmät täydentävät olemassa olevia dopingvalvonnan keinoja. Tärkein tehtävämme on palauttaa luottamus puhtaaseen urheiluun ja suojella puhtaita urheilijoita. Tämän tavoitteen saavutamme vahvan tutkimustoiminnan ja kansainvälisen yhteistyön avulla, WADAn tiedustelu- ja tutkintajohtaja Gunter Younger sanoo.

Lisätietoja:
Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
puh. 040 740 7477