WADAn päätös vaarantaa luottamuksen puhtaaseen urheiluun

Maailman antidopingtoimisto WADA palautti Venäjän antidopingtoimivaltuudet riippumattoman tarkastuskomitean suositusten mukaisesti. Samalla WADA antoi aikataulun, minkä mukaan Moskovan entisen dopingtestauslaboratorion täytyy luovuttaa analyysitiedot ja näytteet.

 
Päätöksen myötä WADA on tehnyt kompromissin alkuperäisestä etenemissuunnitelmasta, jonka se antoi Venäjälle viime vuonna. Venäjän hyväksymän alkuperäisen suunnitelman mukaan sen tuli tunnustaa McLarenin raportti valtiojohtoisesta dopingjärjestelmästä ja WADAn tuli saada kaikki analyysitiedot ja näytteet Moskovan laboratoriolta ennen kuin antidopingtoimintavaltuudet palautettaan.
 
– On tietysti hyvä, että maa saa takaisin toimivaltuuden antidopingasioissa. Mielestäni valtuuksia ei olisi kuitenkaan pitänyt palauttaa ennen kuin Venäjä on luovuttanut WADAlle koko laboratorioaineiston. Päätös on erittäin valitettava myös venäläisten puhteiden urheilijoiden kannalta. Niin kauan kuin laboratorion aineisto ei ole WADAn hallussa, jää vahva epäily venäläisurheilijoiden ylle, Suomen urheilun eettinen keskus SUEKin vt. pääsihteeri Petteri Lindblom sanoo.
 
WADA vastaanotti riippumattoman tarkastuskomitean raportin viime viikolla ja teki jo nyt päätöksen asiassa. Urheilijat ja antidopingorganisaatiot ovat ottaneet päätöksen vastaan ristiriitaisin tuntein. Päätös vaarantaa koko urheilun uskottavuuden sekä yhdenvertaisuuden dopinginvastaisessa toiminnassa maailmanlaajuisesti.
 
Aiemmin tällä viikolla kansainväliset antidopingjohtajat antoivat julkilausuman, jossa he vaativat WADAa lykkäämään päätöstään. Tässä kannanotossa ovat mukana: Alankomaat, Australia, Irlanti, Iso-Britannia, Itävalta, Japani, Kanada, Norja, Puola, Ruotsi, Saksa, Suomi, Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat.
 
WADA poisti Venäjän antidopingorganisaatio RUSADAn sekä maan dopingtestauslaboratorion valtuudet vuonna 2015 valtiojohtoisen dopingjärjestelmän vuoksi. WADA antoi Venäjälle vuonna 2017 etenemissuunnitelman valtuuksien palauttamisesi.

WADAn tiedote englanniksi

Lisätietoja:
Petteri Lindblom
SUEK – vt. pääsihteeri
puh: 0400 272 887