WADAn käsiteltävä Venäjän antidopingtoimintavaltuuksien peruminen välittömästi

Kansalliset antidopingjohtajat vaativat Maailman antidopingtoimisto WADAa peruman venäjän antidopingtoimintavaltuudet kunnes WADA saa sovitusti kaikki analyysitiedot ja näytteet Moskovan laboratoriolta.

WADA palautti Venäjän antidopingtoimintavaltuudet syyskuussa kansallisten antidopingtoimistojen johtajien vastustuksesta huolimatta. Samalla WADA ja Venäjän antidopingtoimijat sopivat, että Moskovan entinen dopingtestauslaboratorio luovuttaa analyysitiedot ja näytteet vuoden 2018 loppuun mennessä. WADAn nimeämä riippumaton tarkastuskomitea ei saanut sovittua aineistoa määräajassa. WADAn on tarkoitus käsitellä tarkastuskomitean raportti 14.1.2019. Nyt kansallisten antidopingtoimistojen johtajat vaativat WADAlta pikaisia toimenpiteitä Venäjän antidopingtoiminnan laiminlyöntien rankaisussa.

Antidopingjohtajat pitävät kestämättömänä, että maailman pahimman dopingskandaalin selvittäminen on vienyt jo kolme vuotta vaarantaen puhtaan urheilun kansainvälisen uskottavuuden. Kompromisseista ja liennytyksistä huolimatta Venäjän ei täytä yhdessä sovittuja ehtoja.

– Urheilijakaan ei voi neuvotella siitä, miten dopingin vastaiset vaatimukset koskevat heitä, joten myöskään kansakuntien ei pitäisi voida neuvotella yhteisten sääntöjen noudattamisesta. Puhtaan urheilun sääntöjen tulee olla kaikille samat, vain näin saamme yhdenvertaisen ja reilun urheilukulttuurin, SUEKin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom sanoo.

Julkilausumaa tukevat kansalliset antidopingjärjestöt: Alankomaat, Australia, Irlanti, Itävalta, Japani, Kanada, Norja, Puola, Ranska, Saksa, Suomi, Tanska ja Uusi-Seelanti.

WADA poisti Venäjän antidopingorganisaatio RUSADAn sekä maan dopingtestauslaboratorion valtuudet vuonna 2015 valtiojohtoisen dopingjärjestelmän vuoksi. WADA antoi Venäjälle vuonna 2017 etenemissuunnitelman valtuuksien palauttamisesi. Venäjän hyväksymän alkuperäisen suunnitelman mukaan sen tuli tunnustaa McLarenin raportti valtiojohtoisesta dopingjärjestelmästä ja WADAn tuli saada kaikki analyysitiedot ja näytteet Moskovan laboratoriolta ennen kuin antidopingtoimintavaltuudet palautettaan.


Lue koko lausunto englanniksi

Lisätietoja:
Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
puh: 040 740 747