WADAn ja Kiinan antidopingtoimiston toiminta selvitettävä

Maailman antidopingtoimisto WADAa kohtaan on esitetty syytöksiä liittyen kiinalaisuimareiden väitetyn dopingrikkomuksen peittelyyn vuonna 2021. Väite heikentää WADAn asemaa maailman antidopingtoiminnan valvojana.

Kansainväliset mediat julkaisivat tiedon kiinalaisuimareiden positiivisista dopingtestinäytteistä huhtikuussa. Tietojen mukaan 23 uimaria on antanut Kiinassa järjestetyissä kilpailuissa trimetatsidiiniä sisältävät dopingtestinäytteet alkuvuonna 2021. Kiinan kansallinen antidopingtoimisto CHINADA ei sanktioinut urheilijoita, koska Kiinan turvallisuuspalvelun suorittamassa tutkimuksessa urheilijoiden hotellin keittiöstä löytyi jäämiä kyseisestä aineesta. Positiivisten testitulosten arvioitiin johtuvan kontaminaatiosta eli aineen siirtymisellä tahattomasti elimistöön esimerkiksi ympäristöstä.

WADA on kertonut perehtyneensä tilanteeseen perusteellisesti omien asiantuntijoidensa toimesta ja kuulemalla myös ulkopuolisia asiantuntijoita. WADA olisi voinut valittaa CHINADAn päätöksestä Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CASiin, mutta selvitystensä perusteella se ei valittanut. Kansainvälisen median uutisoinnin ja USA:n kansallisen antidopingtoimiston USADAn myötä WADAn toiminta on kyseenalaistettu. 

– WADAn tehtävänä on valvoa maailmanlaajuisesti antidopingtoimintaa ja mahdollistaa sen kautta urheilijoille yhdenvertaiset mahdollisuudet puhtaaseen urheiluun. Nyt on esitetty erittäin vakavia syytöksiä WADAn toimintaa kohtaan. Tämän vuoksi koen erittäin tärkeänä, että tapaus tutkitaan riippumattomasti ja perusteellisesti, SUEKin pääsihteeri Teemu Japisson sanoo.

WADA nimesi riippumattoman syyttäjän Eric Cottierin suorittamaan tutkinnan WADAn toimista tapaukseen liittyen. Tutkinnan on määrä valmistua kahden kuukauden kuluessa. Tämän lisäksi WADA lähettää Kiinaan riippumattoman kansainvälisen auditointiryhmän, jonka tarkoituksena on tutkia maan antidopingohjelman säännöstönmukaisuutta.

Lisätietoja:
Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
puh: 040 740 7477