WADAn erivapausasioiden asiantuntijaryhmä korostaa erivapauskäytännön merkitystä

Maailman antidopingtoimisto WADAn riippumaton erivapausasioiden asiantuntijaryhmä on huolissaan erivapauskäytäntöä koskevista väärinkäsityksistä ja epäasiallisista uutisoinneista.


 
Erivapauskäytäntö nousi otsikoihin Rio de Janeiron olympialaisten jälkeen, kun kybervakoiluryhmä Fancy Bears julkaisi luottamuksellisia tietoja urheilijoille myönnetyistä erivapauksista käyttää kiellettyjä aineita ja menetelmiä terveydellisistä syistä.
 
Julkisuudessa on ollut esillä erivapaushakemusten määrän äkillinen nousu. WADAn erivapausasioiden asiantuntijaryhmän puheenjohtaja David Gerrardin ja ryhmän muiden asiantuntijoiden mukaan määrän nousu ei kerro siitä, että urheilijat pyrkisivät hyödyntämään porsaanreikää järjestelmässä vaan siitä, että yhä useampien urheilijoiden erivapaustiedot on laitettu ADAMS-järjestelmään. Asiantuntijaryhmän antaman lausunnon mukaan ehdoton valtaosa erivapaushakemuksista on täysin WADAn erivapausstandardin mukaisia.
 
WADAn erivapausasioiden asiantuntijaryhmän mukaan erivapauskäytäntö on välttämätön osa huippu-urheilua ja urheilijat, lääkärit ja antidopingtahot ympäri maailmaa kannattavat sitä laajasti. Asiantuntijaryhmä ilmaisee yksiselitteisen tukensa nykyiselle erivapauskäytännölle, jonka ansiosta urheilijat saavat asianmukaista hoitoa tarvittaessa. Samalla WADAn erivapausasioiden asiantuntijaryhmä ilmaisi tyytyväisyytensä siitä, että WADAn johtoryhmä on vahvistanut johtajuuttaan puhtaan urheilun vaalimisessa.
 
– Lähes poikkeuksetta erivapaudet tulevat aidosta lääketieteellisestä tarpeeseesta saada lääkitys. Nämä erivapaudet käsitellään asianmukaisesti varmistaen, että urheilija saa asianmukaisen lääketieteellisen hoidon, mutta hoidosta ei saa olla etua muihin urheilijoihin nähden. Asiantuntijaryhmä haluaa vahvistaa resursseja, jotta erivapaustoimintaa voidaan kehittää muun muassa auditointien keinoin, jolloin prosessit saadaan entistä läpinäkyvämmiksi sekä yhdenmukaisemmiksi, WADAn erivapausasioiden asiantuntijaryhmän suomalaisjäsen Katja Mjøsund sanoo.

Lisätietoja:

Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
puh 040 740 7477