WADA vahvistaa: Yuliya Stepanovan ADAMS-tiliä on käytetty laittomasti

Venäläisjuoksija Yuliya Stepanovan salasana urheilijoiden ADAMS-tietojenhallintajärjestelmään päätyi vääriin käsiin. Maailman antidopingtoimisto WADAn mukaan muiden urheilijoiden ADAMS-tileihin ei ole päästy käsiksi.

WADA valvoo säännöllisesti ADAMS-järjestelmän turvallisuutta ja huomasi, että joku muu kuin Stepanova oli päässyt käsiksi hänen tiliinsä. WADA lukitsi Stepanovan tilin välittömästi ja ilmoitti hänelle tilanteesta. Stepanova on WADAn riippumattoman komission tärkein ilmiantaja. Komissio paljasti venäläisurheilijoiden laajasti levinneen dopingin käytön.

Aiemmin tällä viikolla WADA havaitsi, että sen verkkopalvelu oli joutunut hakkeroinnin ja verkkourkinnan kohteeksi. WADA vahvistaa, että osa sen verkkopalvelun käyttäjistä oli saanut laittomia sähköposteja. Sähköpostit näyttivät siltä, että WADA olisi lähettänyt ne. Niiden vastaanottajia pyydettiin antamaan henkilökohtaiset pääsytietonsa ADAMS-järjestelmään. WADA tutki asian välittömästi ja lähetti kaikille ADAMS-järjestelmän käyttäjille varoituksen sekä laittoi aiheesta varoituksen verkkopalveluunsa. WADA tarkkailee tilannetta jatkuvasti ja ottaa tietoturvan ja yksityisyydensuojan hyvin vakavasti.

ADAMS-järjestelmä (Anti-Doping Administration and Management System) on WADAn perustama ja ylläpitämä internetissä toimiva tietojenhallintajärjestelmä. ADAMSin avulla urheilijat ja antidopingorganisaatiot voivat tallentaa ja jakaa dopingvalvontaan liittyviä tietoja Maailman antidopingsäännöstön vaatimusten täyttämiseksi.

Kaikki suomalaiset testauspooliurheilijat käyttävät ADAMS-järjestelmää olinpaikkatietojensa ilmoittamiseen. Testauspooliurheilijoita eri lajeista on yli sata.

– On valitettavaa, että urheilijoiden käyttämää järjestelmä on joutunut verkkourkinnan kohteeksi. Toistaiseksi näyttää, että kyseessä on yksittäistapaus. Meidän tietoomme ei ole tullut, että suomalaisurheilijoiden ADAMS-tileille olisi yritetty päästä tai heille olisi lähetetty laittomia sähköposteja WADAn nimissä. Toivomme, että järjestelmää käyttävät urheilijat ilmoittavat meille välittömästi mikäli heille tulee epäilyjä ADAMS-tilien väärinkäytöksistä, SUEKin testauspäällikkö Katja Huotari sanoo.

Lisätietoja:
Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
puh 040 740 7477

WADA:tiedote aiheesta