WADA otti kantaa kenialaisten yleisurheilijoiden lahjontatapaukseen

Maailman Antidopingtoimisto WADA on erittäin huolestunut tiedotusvälineissä esiintyneistä väitteistä, joiden mukaan kenialaisilta yleisurheilijoilta kiristettiin rahaa ja luvattiin vastapalvelukseksi lyhentää heidän kilpailukieltojaan.  
 

Kenialaiset yleisurheilijat Joy Sakari ja Francisca Koki Manunga saivat molemmat 27.11.2015 neljän vuoden kilpailukiellon antidopingsääntöjen rikkomisesta. Associated Press -uutistoimiston uutisessa urheilijat kertovat, että Kenian yleisurheiluliiton edustaja pyysi heiltä 2,5 miljoonaa Kenian shillinkiä (24 000 Yhdysvaltain dollaria) heidän rangaistuksiensa lyhentämisestä. Urheilijat kieltäytyivät.  

– WADA on hyvin huolissaan näistä tiedoista, jotka koskevat kiristystä ja lahjontaa kansallisella tasolla. Ne kuulostavat pelottavasti samankaltaisilta kuin se, mitä opimme WADAn riippumattoman komission tekemästä selvityksestä laajalle levinneestä dopingin käytöstä kansainvälisessä yleisurheilussa, WADAn pääjohtaja David Howman sanoo.
 
– WADA vaatii tietenkin tarkempia tietoja syytöksistä asianosaisilta. Näin pystymme päättämään, onko WADAn tai kansainvälisen yleisurheiluliitto IAAF:n Eettisen komitean osana omia tutkimuksiaan syytä tutkia asiaa.

– Tällä viikolla julkisuuteen tulleet syytökset havainnollistavat, kuinka tärkeää on, että Keniassa on mahdollisimman pian vankka, itsenäinen ja täysin toimintakykyinen kansallinen antidopingorganisaatio. Se on elintärkeä askel Kenian urheilun arvostukselle, jos maa haluaa tehokkaasti suojella puhtaita urheilijoita, Howman sanoo.  
 

WADAn tiedote