WADA julkisti vuoden 2016 dopingaineluettelon

Maailman Antidopingtoimisto WADAn vuoden 2016 kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelon muutokset verrattuna vuoden 2015 luetteloon ovat vähäisiä ja lähinnä teknisiä.

Ainoana uutena kiellettynä aineryhmänä luetteloon on lisätty insuliinimimeetit. Ne ovat lääkeaineita, joita kehitellään diabeteksen hoitoon. Insuliinin tavoin ne ovat lievästi anabolisia.

WADA siirsi seurannan kohteena olevien aineiden listaltaan mildronaatti-nimisen lääkeaineen kiellettyjen aineiden listalle. WADA seurasi mildronaatin käyttöä vuonna 2015 ja tuli siihen käsitykseen, että mildronaattia käytetään urheilussa suorituskykyä parantavana aineena. Mildronaatti, toiselta nimeltään meldonium, on Latviassa kehitetty lääkeaine, joka suojaa sydäntä hapenpuutteelta. Eräissä muun muassa villisioilla suoritetuissa eläinkokeissa se on myös lisännyt testosteronipitoisuuksia eläinten veressä. Mildronaattia on useissa Itä-Euroopan maissa perinteisesti käytetty lääkkeenä lähinnä sydäninfarktin yhteydessä. Suomessa se ei ole hoidollisessa käytössä. Mildronaatti tuli tunnetuksi 2000-luvun alkupuolella, kun sen todettiin kuuluvan italialaisen jalkapallojoukkue Juventuksen lääkevalikoimaan.

Kansainvälisen moottoripyöräliiton (FIM) toiveesta ei alkoholi ole enää moottoripyöräilyssä dopingaine, vaan liitto itse suorittaa alkoholimittaukset kilpailijoilta ja määrittelee alkoholin käytöstä annettavat seuraamukset.

Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2016 -luettelo julkaistaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sähköisessä muodossa Suomen Antidopingtoimikunta ADT:n internetsivuilla (www.antidoping.fi) heti vuoden alussa.

Lisätietoja:
Timo Seppälä
ADT – lääketieteellinen johtaja
Puh. 0400 685 337