Urheilussa kielletty suonensisäinen nesteytys

Eri tapahtumissa ja markkinoinnissa on viime aikoina ollut esillä suonensisäisiä nesteytyshoitoja tarjoavia tahoja. Hoitoja on markkinoitu muun muassa akuuttiin nestehukkaan, kuivumisen estämiseen ja palautumiseen.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK haluaa muistuttaa, että suonensisäinen nesteytys on kaikkina aikoina kielletty menetelmä urheilussa. Se on mainittu Maailman antidopingtoimisto WADAn Kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa kohdassa M2.2. Kemiallinen ja fysikaalinen manipulaatio.

Suonensisäiset nesteensiirrot eli infuusiot ja/tai injektiot, jotka yhteensä ylittävät 100 ml 12 tunnin aikana, lukuun ottamatta sairaalahoitojen, kirurgisten toimenpiteiden tai kliinisten diagnostisten tutkimusten yhteydessä annettuja aiheellisia nesteensiirtoja.

Järjestöjen kannattaa viestiä asiasta niin seuroilleen kuin muille kilpailu- ja tapahtumajärjestäjille. Tapahtumien tulee vakavasti arvioida yhteistyötä palvelua tarjoavien yritysten kanssa, mikäli mukana on antidopingsäännöstön ja dopingvalvonnanpiiriin kuuluvia urheilijoita. Olemme tiedottaneet asiasta testauspooliurheilijoita.

Lisätietoja:
Petteri Lindblom
SUEK – lakiasiainjohtaja
puh: 0400 272 887