Urheilijat kokoontuivat WADAn maailmanlaajuiseen urheilijafoorumiin

Maailman antidopingtoimisto WADA järjesti ensimmäisen maailmanlaajuisen urheilijafooruminsa Galgaryssä, Kanadassa. Foorumiin osallistui yli sata urheilijaa yli 50 maasta. Urheilijan aseman ja roolin pohdinta oli keskeisessä asemassa.

Tapahtumassa olivat esillä ajankohtaisten antidopingasioiden lisäksi ilmiantajaohjelma sekä urheilijoiden rooli niin vaikuttajina kuin esikuvina.

– Foorumi toi yhteen urheilijoita ja urheiluvaikuttajia ympäri maailmaa eri urheilulajeista. Yhteisenä tavoitteenamme on vahvistaa puhdasta urheilua. Erityisesti korostettiin entistä enemmän urheilijoiden kuuntelemista päätöksentekoprosesseissa. Urheilijat ovat merkittävässä asemassa puhtaan urheilun edistämisessä, jotta kaikille pystytään luomaan kaikkialla tasavertaisten toimintaedellytykset, SUEKin hallituksen urheilijajäsen, entinen kilpakävelijä Antti Kempas sanoo.  

Foorumin päätöksiä oli muun muassa urheilijoiden oikeuksia koskevan antidopingperuskirjan tukeminen. Peruskirjassa nostetaan esiin urheilijoiden tärkeä asema antidopingtoiminnassa sekä heidän oikeutensa varmistaminen. Näiden periaatteiden tulee sisältyä uuteen Maailman antidopingsäännöstöön, joka tulee voimaan vuonna 2021.

Urheilijafoorumi antoi tunnustusta Yulia ja Vitaly Stepanoville rohkeista toimista ja sitoutumisesta puhtaaseen urheiluun. Stepanovat paljastivat Venäjän dopingrikkomuksia yleisurheilussa. Samalla urheilijafoorumi asettui tukemaan WADAn päätöstä varmistaa, että Venäjän antidopingtoimisto RUSADA suorittaa etenemissuunnitelman jäljellä olevat toimenpiteet ennen kuin organisaatio täyttää Maailman antidopingsäännöstön vaatimukset.

Foorumi ilmaisi huolensa urheilujärjestöistä, jotka järjestävät tapahtumia maissa, jotka eivät täytä Maailman antidopingsäännöstön vaatimuksia. Osallistujat vaativat enemmän resursseja kansainvälisille ja kansallisille antidopingohjelmille. Pakollisen antidopingkoulutuksen merkitystä korostettiin.

– Niin tapahtuman ohjelma kuin keskustelut muiden maiden osallistujien kanssa vakuuttivat minut siitä, että Suomi on antidopingasioissa maailmanlaajuisesti edelläkävijä. Meillä on paljon annettavaa muille antidopingorganisaatioille, Kempas sanoo.

Suomen urheilijaedustajana tilaisuudessa oli Kempaksen lisäksi Olympiakomitean urheilijavaliokunnan puheenjohtaja, entinen huippujääkiekkoilija Emma Terho.


Lisätietoja:
Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
puh. 040 740 7477