Teemu Ramstedt: Haasteita urheilijoille, valtiolle ja medialle

Jussi Veikkanen haastoi minut kirjoittamaan tämän tekstin testauspooliurheilijoille. Kiitos Jussi siitä! Muistan erinomaisesti eräänkin saunaillan, kun Jussi soitettiin kesken illan dopingtestiin.


On harmi, että jotkin urheilulajit, kuten Jussin laji pyöräily, leimautuvat epärehellisten konstien lajeiksi. Osittain tämä johtuu myös siitä, että jos lajissa tehdään paljon dopingtestejä, kuten on asian laita pyöräilyssä, urheilijoita jää myös enemmän kiinni. Ihan sama kuin liikenteessä: jos pidetään liikenneratsia, väkeä jää varmasti enemmän kiinni kuin yleensä. Testausmäärissä pitäisi olla yhdenvertaisuutta eri lajien välillä, jotta kaikki urheilijat ovat samalla viivalla. Tällä hetkellä valtiot ja lajit eivät ole minusta dopingvalvonnassa yhdenvertaisia.

Suomessa olemme isossa mittakaavassa dopingvalvonnassa edelläkävijöitä. Olen itse nähnyt, miten järjestelmä on kehittynyt. Se on läpinäkyvä ja uskottava. Ainoa haaste Suomessa ja Suomen kaltaisissa maissa ovat ”vahinkokäryt”, jollainen saattoi käydä esimerkiksi norjalaishiihtäjä Johaugille joskaan totuutta emme tiedä. Kummalla on vastuu – lääkärillä vai urheilijalla? Lääkäri on tietysti paras asiantuntija. Jos tilaan kylpyhuoneremontin, kyllä remonttimiehet sen paremmin tekevät kuin minä itse, koska he ovat ammattilaisia. Miksen luota siis lääkäriin enemmän kuin itseeni? Mitä jos urheilija luottaa väärään ihmiseen?

On hyvä, että meitä urheilijoita haetaan testeihin niin saunailloista kuin kisoista. Haluan, että minua testataan: minulla on oikeus päästä osoittamaan, että urheilen puhtaasti. Jokaisen urheilijan tulisi suhtautua myönteisesti dopingvalvontaan, koska tämä on juuri meidän puhtaiden urheilijoiden mahdollisuus ja etu. Kun valvonta toimii, huijarit eivät pärjää. Toimiva testaus suojaa ennen kaikkea yksittäistä urheilijaa. Jokaisen urheilijan pitäisi nähdä iso kokonaisuus, jonka osia he ovat. Kaikki vaikuttaa meidän kaikkien yhteisen urheilun maineeseen ja rahoitukseen.

Urheilijoiden esimerkillisyys ja vastuullisuus ovat myös viesti yhteiskunnalle. Urheilijoilla on loistava mahdollisuus tuoda asenteitaan ja ajatuksiaan ilmi. Nykyään sosiaalinen media antaa mahdollisuuden vaikuttaa päivittäin asioihin. Toivon urheilijoiden ottavan kantaa eri asioihin, myös puhtaaseen urheiluun.

Medialle haluan heittää palloa sen verran, että koen uutisoinnin olevan liikaa negatiivisen suuntaista. Käry on aina toki uutinen joka ihmisiä kiinnostaa mutta entä jos tehdään joskus myös uutinen siitä kuinka paljon puhtaita näytteitä on annettu? Dopinguutisointi peittää alleen usein puhtaiden urheilijoiden palstatilan. Kirjoitetaan ja puhutaan mielummin niistä jotka sen ansaitsevat urheilemalla puhtaasti.

Teemu Ramstedt
jääkiekkoilija

Ramstedt haastaa testauspoolitiedotteen seuraavaksi kirjoittajaksi kuulantyöntäjä Conny Karlssonin.