Suunnistuksen MM-kilpailut puhtaan urheilun kansainväliseksi viestinviejäksi

Vuokatin metsissä on 6.–14.7. säpinää, kun suunnistajat kilpailevat maailmanmestaruuksista. Kilpailuissa on esillä puhtaan urheilun sanoma ja sen merkkinä puhtaan urheilun kultainen viestikapula, joka kiertää Suomessa järjestettäviä kansainvälisiä urheilutapahtumia. Kilpailunjärjestäjät, Kansainvälinen Suunnistusliitto IOF, Maailman Antidopingtoimisto WADA ja Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry vievät yhteisvoimin puhtaan urheilun viestiä.

Puhtaan urheilun kultainen kapula haastaa vastaanottajansa edistämään reilua peliä. Kapula saapuu suunnistuksen MM-kilpailuihin jääkiekon MM-kilpailuista, jotka pelattiin toukokuussa Suomessa ja Ruotsissa.

– Jääkiekko ja suunnistus ovat lajeina erilaisia: me liikumme sisällä, suunnistajat puolestaan luonnon helmassa. Arvot ovat kuitenkin yhteiset: reilu peli on kaiken ydin. Puhdas urheilu on niin urheilijoiden kuin urheiluyleisön oikeus. Jos hylkäämme sen, hylkäämme samalla urheilun idean, Suomen Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen sanoo.

– Kultainen kapula on meillä yhtä tiukasti hallussa kuin kartta ja kompassi, ja on hienoa ottaa vastaan puhtaan urheilun haaste. Suomi on heinäkuun puolivälin alla maailman kaiken urheilun keskus: puhtaan urheilun viesti etenee Suomessa samanaikaisesti niin suunnistuksen MM-kilpailuissa kuin alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kilpailuissa, jotka me suunnistajat puolestamme haastoimme reilun pelin viestiin mukaan, sanoo suunnistuksen MM-kilpailuiden pääsihteeri Mika Tuononen.

– Toivotan kisaajat lämpimästi tervetulleiksi Suomen kauniisiin metsiin, nauttimaan ainutlaatuisesta luonnostamme sekä puhtaasta urheilusta. Meille suunnistajille suunta on selvä: kunnia kuuluu puhtaille, huippusuunnistaja Minna Kauppi sanoo.

Puhtaasti paras -ohjelman esittelypiste on avoinna Vuokatissa maanantaina 8.7. kello 11:00–16:00 ja tiistaina 9.7. kello 08:00–14:00. Pisteellä voi jutella dopingin käytöstä ja seurauksista urheilijoille, testata tietonsa antidopingkysymyksissä ja voittaa mukavia palkintoja. Myös kilpailun mitalistit ottavat kantaa puhtaan urheilun puolesta allekirjoittamalla yhteisvetoomuksen: heidän julkinen sitoutumisensa puhtaaseen urheiluun on nähtävissä palkintoalueella sijaitsevassa julisteessa, johon kaikki mitalistit kirjoittavat nimensä.

Suunnistuksen MM-mitaleista kamppaillaan sprintissä, keskimatkalla, pitkällä matkalla ja viestissä. Lisäksi kahtena päivänä on karsintakilpailuja. Niiden lisäksi Vuokatissa järjestetään yhtä aikaa tarkkuussuunnistuksen MM-kilpailut ja Kainuun Rastiviikko.

Puhtaasti paras -ohjelma käynnistettiin toukokuussa 2008. Ohjelma kunnioittaa puhtaita urheilijoita ja reilun pelin arvoja. ADT ja Fazer haluavat nostaa valokeilaan ne urheilijat, jotka urheilevat eettisesti: lajiaan, kilpakumppaneitaan ja itseään kunnioittaen. Ohjelma haastaa urheilua seuraavat suomalaiset, urheilujärjestöt, urheilijan lähipiirin ja urheilijat mukaan reiluun peliin.
 

Lisätietoja:
 
Susanna Sokka
ADT – viestintäpäällikkö
gsm 040 740 7477

Internet: www.woc2013.fi