Suomi mukana antidopingtoimistojen vetoomuksessa Venäjän sulkemisesta kokonaan Rion olympialaisista

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry on mukana 14 kansallisen antidopingtoimiston vetoomuksessa sulkea Venäjä kansallinen olympiakomitea kokonaan Rio de Janeiron olympialaisista ja paralympialaisista. Vetoomuksen taustalla on Maailman antidopingtoimisto WADAn maanantaina julkaisema raportti Venäjän antidopingrikkomuksista.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF sulki jo aiemmin Venäjän yleisurheilijat pois kilpailuista. SUEK on nyt yhdessä 13 muun kansallisen antidopingtoimiston kanssa allekirjoittanut vetoomuksen, jonka tavoitteena on sulkea Venäjä ja kaikki sen urheilijat Rion olympialaisista.
 
Kansainväliselle Olympiakomitealle (KOK) osoitetun kirjeen allekirjoittajat kuitenkin toivovat, että KOK ja WADA yhdessä perustaisivat työryhmän selvittämään yksittäisten venäläisurheilijoiden kilpailukelpoisuuden dopingtestihistorian avulla. Työryhmältä luvan saaneet venäläisurheilijat kilpailisivat tällöin neutraalin lipun alla.
 
– McLarenin raportti Venäjän antidopingrikkomuksista paljasti räikeän, laajan ja järjestelmällisen dopingkulttuurin. Tilanne vaatii äärimmäisiä toimenpiteitä, jotta voimme suojella niin puhtaiden urheilijoiden oikeuksia kuin koko urheilun ydintä. Täydellistä mallia ei tässä tilanteessa ole valmiina, mutta ehdotuksemme Venäjän sulkemisesta koko kilpailuista on mielestämme paras. Puhtaille venäläisurheilijoille pitää silti löytää väylä päästä mukaan kilpailuihin, SUEKin pääsihteeri Harri Syväsalmi sanoo.
 
WADA julkaisi 18.7. niin kutsutun McLarenin raportin, jossa riippumaton asiantuntijaryhmä totesi Venäjän ja sen urheilijoiden syyllistyneen dopingrikkomuksiin valtiojohtoisesti. Toiminta aloitettiin vuoden 2010 talviolympialaisten jälkeen, ja sitä jatkettiin aina vuoteen 2014 asti. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ja Venäjän antidopingtoimisto RUSADA olivat mukana toiminnassa. Venäjän urheiluministeriö johti sitä.
 
KOK tekee päätöksen asiasta sunnuntaina. Kansainvälinen Paralympiakomitea IPC on myös käynnistänyt toimenpiteet Venäjän sulkemiseksi paralympialaisista.
 
Suomen lisäksi kirjeen ovat allekirjoittaneet Egypti, Espanja, Hollanti, Itävalta, Japani, Kanada, Norja, Ruotsi, Saksa, Sveitsi, Tanska, Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat.
 
Lue kansallisten antidopingtoimistojen kirje (englanniksi).
 
Lisätietoja:
 
Harri Syväsalmi
SUEK – pääsihteeri
puh. 040 557 7725