Suomi haastoi kaikki maat antidopingtyöhön koko kansan suurvetoomuksella puhtaan urheilun puolesta

Hiihdon olympiamitalisti ja maailmanmestari Aino-Kaisa Saarinen luovutti vetoomuksen tänään Helsingissä naisten liikunnan ja urheilun maailmankonferenssissa (IWG) Maailman Antidopingtoimisto WADA:n urheilijakomitean puheenjohtaja, maastohiihtäjä Beckie Scottille. Vetoomukseen kerättiin nimiä yli 100 urheilutapahtumassa, ja se osoittaa, että niin suomalaiset urheilijat kuin urheilun ystävät haluavat puhdasta ja reilua urheilua.  

Suomalaisten suurvetoomus reilun pelin puolesta kerättiin vuosina 2008–2013 osana Puhtaasti paras -ohjelmaa. Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet tuhannet urheilijat, valmentajat ja urheiluyleisö. Vetoomuksen allekirjoitukset luovutettiin tänään puhtaan urheilun kultaisen viestikapulan sisällä.

–    Kultaisen viestikapulan sisällä on jokaisen vetoomuksen allekirjoittaneen nimi. Vetoomus ja haaste muille maille ovat vahva kannanotto dopingia ja muita vilpillisiä keinoja vastaan. Lähetän puhtaan urheilun viestikapulan eteenpäin ja haastan näin muutkin maat ottamaan selvästi kantaa puhtaan urheilun puolesta. Kunnia kuuluu puhtaille, sanoo suomalaisia urheilijoita ja Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:tä juhlavassa haastetilaisuudessa edustanut hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen.  

–    On suuri kunnia olla Suomessa ja vastaanottaa tämä vetoomus. Olen maailmalla nähnyt hyvin läheltä huijaamisen vaikutukset. Itse kannatan puhdasta urheilua ja olen vienyt sen sanomaa eteenpäin jo pitkään, ensin urheilijana ja nyt luottamustoimissani. On mahtavaa nähdä, että Suomessa kannatetaan näin suuresti puhdasta urheilua ja reilua peliä, sanoo kultaisen kapulan vastaanottanut Beckie Scott.  

–    Puhdas urheilu on jokaisen oikeus, olipa sitten kisaamassa tai katsomon puolella. Sekä yleisön että urheilijoiden on voitava luottaa oikeudenmukaisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja tinkimättömän rehellisyyden voittoon urheilussa. Ainutlaatuisella ja rohkealla reilun pelin haastellaan Suomi osoittaa, että puhdas urheilu otetaan täällä vakavasti, ADT:n pääsihteeri Pirjo Ruutu sanoo.

–    Me tuemme WADA:ssa voimakkaasti kaikkia aloitteita, jotka edistävät puhdasta urheilua. Tärkeää on tietoisuuden lisääminen dopingaineiden vaaroista ja käytön seuraamuksista. ADT on tehnyt hienoa työtä tietoisuuden lisäämisessä suuren yleisön keskuudessa ja samalla rohkaissut sekä kannustanut muita lähtemään mukaan uusin aloittein. WADA on erittäin kiitollinen ADT toiminnasta, sanoo WADA:n viestintäjohtaja Julie Masse.

Helsingissä Finlandia-talolla 12.–15.6. pidettävä kansainvälisen naisliikuntaverkosto IWG:n järjestämä kuudes naisten liikunnan ja urheilun maailmankonferenssi on suurin Suomessa järjestetty urheilun seminaaritapahtuma vuosiin. Konferenssin pääteema on ”Lead the Change – Be the Change”.   

ADT:n Puhtaasti paras -ohjelma käynnistettiin vuonna 2008. Ohjelma kunnioittaa puhtaita urheilijoita ja reilun pelin arvoja ja nostaa valokeilaan puhtaat urheilijat.  

Lisätietoja:
Susanna Sokka
ADT – viestintäpäällikkö
040 740 7477