SUEKin julkaisusarjaan uusi osa: Kilpailumanipulaatio e-urheilussa

Suomen urheilun eettinen keskus SUEKin julkaisusarjan uusin osa, Kilpailumanipulaatio e-urheilussa, käsittelee suomalaisessa e-urheilussa esiintyvää kilpailumanipulaatiota, koodaamista ja dopingia. Kirjallisuuskatsauksen lisäksi osana selvitystä toteutettiin kysely suomalaisille e-urheilijoille.

Julkaisusarjan uudessa osassa perehdytään e-urheilussa esiintyviin kilpailumanipulaation eri muotoihin. Suomen e-urheiluammattilaisille suunnatussa kyselyssä selvitettiin heidän havaintojansa ja kokemuksia niin kilpailumanipulaatiosta kuin sen torjunnasta. Selvityksessä esitellään keskeisten toimijoiden lisäksi lajin ominaispiirteitä kilpailumanipulaation näkökulmasta.

E-urheilu kasvaa maailmanlaajuisesti erittäin nopeasti ja alalla on paljon erilaisia toimijoita. Osittain näistä syistä lajin eettisen säännöstön sekä eri toimijoiden välisten roolien ja vastuiden jakautuminen on ollut haasteellista. Oman haasteensa tuo myös se, ettei tapauksia voida liittää tiettyjen maiden lainsäädäntöön, kuten perinteisempien lajien kilpailuissa.

Havaintoja kilpailumanipulaatiosta kansainvälisissä tapahtumissa

E-urheilulle ominainen kilpailumanipulaation muoto on koodaaminen eli kiellettyjen tietokoneohjelmien käyttö pelisuorituksen parantamiseksi. Kyselyyn vastanneiden mukaan juuri koodaaminen koettiin merkittävimpänä kilpailumanipulaation muotona. Dopingin hyödyt lajissa koettiin hyvin pieniksi eikä sitä pidetty haasteena e-urheilussa.

Vastaajien mukaan vedonlyöntiperusteinen kilpailumanipulaatio kohdistuu pääasiassa niihin otteluihin, joiden joukkueet eivät kuulu maailman kovimpaan kärkeen. Nämä ottelut ja turnaukset ovat kuitenkin mukana kansainvälisten vedonlyöntiyhtiöiden tarjonnassa. Kilpailumanipulaatiota nähtiin esiintyvän erityisesti alemmilla tasoilla, joissa niin turnauspalkkiot kuin kilpailumanipulaation toruntatoimet ovat vähäisempiä.

– Olisi tärkeää, että kaikki toimijat sitoutuisivat yhteisiin ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin kilpailumanipulaation torjumiseksi. Erityistä huomiota tulee kiinnittää ilmiön tunnistamiseen esimerkiksi koulutuksen keinoin. Kattava ja tehokas toiminta vaatii kansainvälisesti laajaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä viranomaisia unohtamatta, SUEKin tutkimuspäällikkö Marko Kananen sanoo.

Kyselyyn vastanneiden e-urheilijoiden mukaan kilpailu kotimassa koetaan tällä hetkellä reiluna. Kukaan vastaajista ei ollut havainnut kilpailumanipulaatiota suomalaisten joukkueiden välisissä otteluissa. Sen sijaan kansainvälisistä otteluista lähes jokaisella vastaajalla oli havaintoja kilpailumanipulaatiosta.

– Vaikka kyselyn mukaan kilpailumanipulaatiotilanne on Suomessa tällä hetkellä hyvä, voi tilanne muuttua. Riskinä tähän on muun muassa rahapelilain uudistus, jonka vuoksi on tärkeää tarkastella, että kaikilla toimijoilla on tarvittavat valtuudet toimia kilpailumanipulaation torjumiseksi ja urheilupetoslainsäädäntö saadaan myös Suomeen, Kananen toteaa.

Selvityksen mukaan nyt valmistelussa olevassa rahapelilaissa tulisi ottaa huomioon myös kilpailumanipulaatio. E-urheilussa kilpailumanipulaatio havaitaan tyypillisesti epätavallisten kerroinliikkeiden kautta. Rahapeliyhtiöillä tulisi olla raportointivelvoite viranomaisille epäilyttävästä vedonlyöntikäyttäytymisestä, jolloin mahdollisiin rikkomuksiin pystyttäisiin puuttumaan.

Kilpailumanipulaatio e-urheilussa – Selvitys suomalaisessa e-urheilussa esiintyvästä kilpailumanipulaatiosta, koodaamisesta ja dopingista -julkaisun ovat kirjoittaneet SUEKissa harjoittelijana toiminut Eemeli Harjuoja ja SUEKin tutkimuspäällikkö Marko Kananen.

SUEKin julkaisusarjan tavoitteena on lisätä eri toimijoiden tietoutta laaja-alaisesti urheilun eettisistä asioista, päätöksenteon ja yhteiskunnallisen vuoropuhelun pohjaksi. Julkaisut on suunnattu urheilutoimijoille, järjestöille sekä päätöksentekijöille ja viranomaisille.

Kilpailumanipulaatio e-urheilussa – Selvitys suomalaisessa e-urheilussa esiintyvästä kilpailumanipulaatiosta, koodaamisesta ja dopingista

Lisätietoja
Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
puh 040 740 7477