SUEKille sopupelit tunnistava koira

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry on kouluttanut sopupelit tunnistavan koiran. Sopupelit ovat pelejä, joita urheilun ulkopuoliset konnat järjestävät eri puolilla maailmaa. Sopupelit liittyvät vedonlyöntipetoksiin ja niitä järjestelevät pahat roistot. 

– Jackrusselinterrieri ELMOn koulutuksessa on tähdätty tällaisten sopupelit tunnistamiseen ja tulokset ovat erittäin lupaavia. Jos harjoitus- tai pelikentiltä on löydettävissä otteluun kuuluvaa tarpeistoa kuten pelikenkiä, palloja tai erotuomaritarvikkeita, niin ELMO pystyy haistamaan, onko niitä käytetty sopupelien aikana, ELMOn kouluttanut tutkija toteaa. 

SUEK pohtii parhaillaan kahdensanvuotiaan ELMOn ottamista osaksi vakituista operatiivista toimintaansa ensi syksynä. ELMOn varusteisiin kuuluu SUEKin vyölaukku sekä sopupelejä ionisoiva liivi. Tutkijan mukaan ELMO suhtautuu työhönsä erittäin vakavasti ja on motivoitunut laajentamaan osaamistaan tunnistamaan vedonlyöntikohteista niin sanottuja haamuotteluita, joita ei todellisuudessa pelata.

– ELMO on erittäin sitoutunut työhönsä. Myös vapaa-ajalla se tykkää juosta pallon perässä. Toisaalta myös haukkuminen naapurin Jeppe-koiralle on sen suosikkipuuhaa nukkumisen lisäksi, tutkija kiteyttää. 

SUEKin hanke on herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisesti. Alustavien tietojen mukaan ainakin Ruotsi on harkinnut sopupelejä ja haamuotteluita tunnistavan koiran kouluttamista antidopingkoiran kaveriksi.

#tutkijakoiraElmo

Lisätietoja:

Vain tänään 1.4.2020