SUEK siirtyy käyttämään Karoliinisen yliopistosairaalan laboratoriota

SUEK aloittaa yhteistyön Karoliinisen yliopistosairaalan dopingtestauslaboratorion kanssa dopingnäytteiden analysoinnissa. WADAn akkreditoima laboratorio sijaitsee Tukholmassa. Syynä muutokseen on Suomessa toimivan Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy:n tekemä merkittävä korotus dopinganalyysien hintoihin.

Dopingtestauslaboratorio on toiminut Suomessa 70-luvun lopulta alkaen. Hintojen nousu tuli SUEKille yllätyksenä. Korotus oli niin huomattava, että se vaikuttaisi merkittävästi kansalliseen dopingtestaukseen.

– Tämä on valitettava tilanne. Olemme tehneet pitkään hyvää yhteistyötä niin analytiikassa kuin muussa antidopingtoiminnassa esimerkiksi koulutuksessa ja tutkimuksessa, Suomen urheilun eettinen keskus SUEKin vt. pääsihteeri Petteri Lindblom sanoo.

Dopingnäytteet analysoidaan aina Maailman antidopingtoimisto WADAn akkreditoimassa laboratoriossa. Maailmassa on yli kolmekymmentä laboratoriota, joilla tämä akkreditointi on. Muutoksen myötä Suomessa ei enää analysoida dopingnäytteitä.

– Laboratorion vaihtamisella ei ole merkittävää vaikutusta esimerkiksi Suomessa järjestettävien arvokilpailuiden dopingtestaukseen ja näytteiden analysointiin. Uudella laboratoriosopimuksella varmistetaan, että kisajärjestäjien kulut eivät nouse kohtuuttomiksi, Lindblom sanoo.

Muutos ei vaikuta urheilijoiden testaamiseen. Kansallinen dopingtestausohjelma toteutetaan suunnitellusti. SUEK hallinnoi edelleen dopingvalvontaa Suomessa sekä dopingtestien tuloksia ja niiden käsittelyä.

Ratkaisu siirtyä Karoliinisen yliopistosairaalan dopingtestauslaboratorion asiakkaaksi on voimassa toistaiseksi. SUEK tulee kilpailuttamaan useamman WADAn akkreditoiman laboratorion alkuvuodesta, jonka jälkeen tehdään päätös pysyvämmästä ratkaisusta. SUEK tulee myös selvittämään, löytyykö Suomesta laboratoriota, joka on kiinnostunut dopingtestausanalytiikasta.

Lisätietoja:
Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
puh. 040 740 7477