Sami Kalaja: Itä-Saksan selkeät opit

Viestikapula-blogin vuoden 2010 viimeinen kirjoittajavieras on Kilpisen koulun rehtori, liikuntatieteilijä Sami Kalaja. Kalaja kuvailee kiinnostavasti, kuinka entisen Itä-Saksan huippuvoimistelijat pyrkivät parantamaan suorituskykyään moninaisin menetelmin. Kokeilut suorituskyvyn parantamiseksi loppuivat, kun huomattiin, että dopingaineiden haitat olivat hyötyjä suuremmat.

– Anabolisten steroidien ohella Berliinin sakki kokeili myös muita keinoja suorituskyvyn parantamiseksi. Mielenkiintoinen oli muun muassa testi, jossa valmentaja kytkettiin kiinni sähköjohtoihin ja verkkovirta huolehti lihasten käskyttämisestä. Tällä metodilla yli viisikymppiset valmentajat pitivät kevyesti ristiriipunnan. Lihasten voima kyllä kehittyi sähkötyksellä, mutta menetelmän varjopuolena oli, etteivät nivelsiteet ja jänteet kehittyneet samassa tahdissa ja menetelmä johti ylimääräisiin loukkaantumisiin, Kalaja kertoo.

Sami Kalajan blogimerkintä on kokonaisuudessaan luettavissa ja kommentoitavissa osoitteessa http://blog.puhtaastiparas.fi/.

Puhtaasti paras -ohjelman Viestikapula-blogissa käydään keskustelua puhtaasta urheilusta ja reilusta pelistä. Blogissa julkaistaan joka kuukausi yhden urheilijan tai urheilusta kiinnostuneen kirjoitus. Sami Kalaja haastaa tammikuun 2011 Viestikapula-blogin kirjoittajaksi sanomalehti Keskisuomalaisen urheilutoimittaja Ilkka Kulmalan.