Saarinen haastaa eri maiden urheilijat mukaan puhtaan urheilun viestiin

Viime aikoina esille tulleet dopingrikkomukset ovat puhuttaneet huippu-urheilijoita maailmanlaajuisesti. Kantaa ottaneet suomalaisurheilijat ovat antaneet kriittisiä lausuntoja. Nyt maastohiihdon olympiamitalisti Aino-Kaisa Saarinen haluaa haastaa myös muiden maiden urheilijat suojelemaan puhtaiden urheilijoiden oikeuksia.


Jokaisella urheilijalla ja urheilutoimijalla on vastuu puhtaasta urheilusta ja reilusta pelistä. Eri toimijoiden roolit ja tehtävät vaihtelevat, vaikka päämäärä on yhteinen, puhdas reilu urheilu.

– Jokainen dopingrikkomus on liikaa. Oli rikkomukseen syyllistyneen laji tai kansallisuus mikä hyvänsä, rikkomus langettaa epäilyksen varjon myös puhtaiden urheilijoiden ylle lajista riippumatta. Tämä on todella epäreilua meitä puhtaita urheilijoita kohtaan. Se vaikuttaa niin urheilun kuin urheilijoiden imagoon, suosioon ja rahoitukseen, Aino-Kaisa Saarinen sanoo.

Maastohiihdon maajoukkue on yhteistyössä Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n kanssa järjestänyt yhteistilaisuuksia, joissa maajoukkueen edustaja on yhdessä SUEKin dopingtestaajan ja osallistujien kanssa keskustellut puhtaasta urheilusta ja reilusta pelistä. Tilaisuuksissa on kerrottu myös antidopingtoiminnan perusasioista kuten dopingvalvonnasta, kielletyistä aineista ja menetelmistä sekä erivapausasioista.

– Toivon, että muut maat ottavat tämän mallin käyttöön. Itse olen nauttinut osallistumisesta näihin tilaisuuksiin. On ollut upeaa ja myös motivoivaa nähdä innokkaita junioriurheilijoita, jotka kuuntelevat ja kyselevät. Silmistä ja asenteesta näkee, että tavoitteet ovat korkealla. Tilaisuuksissa jaetaan myös tietoa puhtaasta urheilusta. Tietämättömyys ei saa ikinä olla syy dopingrikkomukseen, Saarinen toteaa.

SUEK on ollut mukana maastohiihdon haastekampanjassa. SUEK on tuottanut tilaisuuksien kolmikielisen materiaalin ja auttanut markkinointiviestinnässä. Maajoukkue-edustajat ovat yhdessä dopingtestaajan kanssa käyneet tilaisuuden sisältöä ennakkoon läpi ja tehneet erilaisia painotuksia urheilijoiden toiveiden mukaan.

– On ollut hienoa nähdä, miten urheilijamme ovat lähteneet mukaan tähän kampanjaan. Näissä tilaisuuksissa urheilijat kertovat itse, miten antidopingasiat ovat osa heidän normaalia arkea. Keskusteluissa on aina esillä myös puhdas urheilu ja reilu peli laajemmin. On tärkeää, että urheilijamme ymmärtävät puhtaan urheilun edistämisen olevan sekä heidän oikeutensa kuin vastuunsa. Annamme mielellämme tämän mallin ja materiaalin myös muiden maiden käyttöön, SUEKin pääsihteeri Harri Syväsalmi sanoo.

Useat suomalaisurheilijat jakavat tiedon heille tehdystä dopingtesteistä joko internetsivuillaan tai blogeissaan. Nämä päivitykset kertovat myös urheilijoiden asenteista puhdasta urheilua kohtaan. Tehdyistä dopingtesteistä viestitään myös sosiaalisessa mediassa. SUEK jakaa Instagram-tilillään (puhtaastiparas) urheilijoiden viestejä.

Lisätietoja:

Susanna Sokka
SUEK–viestintäpäällikkö
puh. 040 740 7477