Pitkät tuomiot ottelumanipulaatiosta kahdelle malesialaiselle sulkapalloilijalle – myös sulkapallon maajoukkueeseen kohdistunut ottelumanipulaatioyritys

Badminton World Federation (BWF) julkisti eilen kilpailu- ja toimintakiellot kahdelle malesialaiselle huippusulkapalloilijalle, jotka olivat jääneet kiinni ottelumanipulaatiosta. Tan Chun Seang ja Zulfadli Zulkiffli saivat 15 ja 20 vuoden toimintakiellot.

Myös Suomen sulkapallon maajoukkueeseen on kohdistunut ottelumanipulaatioyritys, josta ilmoitettiin välittömästi sekä Badminton World Federation:lle että Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:lle. Suomen Sulkapalloliitto tuomitsee ehdottomasti kaikenlaisen kilpailumanipulaation ja sen yritykset.

-Olemme lajiliittona sitoutuneet Reiluun peliin. Haluamme kertoa sulkapalloilijoillemme, että tällaiseen tilanteeseen voi joskus joutua. Ottelumanipulaatiosta ja sen yrityksestä tulee heti ilmoittaa, Sulkapalloliiton toiminnanjohtaja Mika Heinonen kertoo.

Kilpailumanipulaatio tarkoittaa vaikuttamista kilpailun tai ottelun kulkuun tai sen lopputulokseen. Vaikuttaminen on tarkoituksellista tai vääristävää, ja tavoitteena on saada kohtuuttomasti hyötyä itselle tai muille. Kilpailumanipulaatiossa on usein kyse rahasta. Manipuloijat voivat ryhtyä toimeen kilpailullisen menestyksen, vedonlyönnin tai rahanpesun takia.

Kilpailumanipulaatio uhkaa urheilun ydintä: sen arvoja ja koskemattomuutta. Jos laji leimautuu korruptiolle alttiiksi, luottamus reiluun peliin ja eettisiin arvoihin kärsii. Kilpailumanipulaation epäily voi vaarantaa jopa seurojen toiminnan ja olemassaolon. Urheilun rahoittajat, sponsorit ja muut sidosryhmät eivät halua riskeerata omaa mainettaan.

Urheilun kielteisiin lieveilmiöihin voidaan vaikuttaa. Urheilussa tulee panostaa koulutukseen, tietoisuuden lisäämiseen ja valvontaan, jolloin korruptiosta tulee nykyistä tunnistettavampi ja helpommin huomattavissa oleva ilmiö. Näin se voidaan torjua tehokkaimmin.

SUEK on avannut ILMO-palvelun, jonka kautta voi ilmoittaa, jos epäilee mahdollista doping-, kilpailumanipulaatio- tai katsomoturvallisuusrikkomusta. Ilmoittaja auttaa suojelemaan urheilijoita ja urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille. Ilmoituksen voi tehdä nimettömästi tai omalla nimellään. Ilmoituksen sisältö käsitellään luottamuksellisesti ja analysoidaan mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten. Jos ilmoituksen tekijä antaa tietonsa nimettömästi, hän voi rekisteröityä suojattuun viestipalveluun, jonka kautta SUEK voi tarvittaessa pyytää häneltä lisätietoja henkilöllisyyden paljastumatta.

– Jokaisella toimijalla on niin oikeus kuin velvollisuus raportoida mahdollisista rikkomuksista. Jokaisella raportoiduilla tiedoilla on tärkeä merkitys urheiluun liittyvien väärinkäytösten paljastamisessa ja tutkimisessa, SUEKin tutkintapäällikkö Jouko Ikonen sanoo.

BWF:n uutinen:
http://bwfcorporate.com/news-single/2018/05/02/lengthy-bans-for-tan-and-zulkiffli-2/

Lisätietoja:

Mika Heinonen
Toiminnanjohtaja
Suomen Sulkapalloliitto
040 5269949
mika.heinonen@sulkapallo.fi

Jouko Ikonen
Tutkintapäällikkö
Suomen urheilun eettinen keskus SUEK
040 570 5012
jouko.ikonen@suek.fi