Perttu Hyvärinen: Testaajat osana Urheilija oy:tä

Maastohiihtäjä Perttu Hyvärinen otti blogihaasteen vastaan ja avaa testauspooliurheilijoille suunnatussa Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n blogissa mietteitään reilusta pelistä ja omasta lajistaan. Hyvärinen nostaa esiin testauksen ammattimaisuuden ja tuo myös esiin kansainvälistä näkökulmaa valvonnan tasapuolisuuteen. Lue Hyvärisen blogi kokonaisuudessaan alta.

Olen vilpittömän iloinen siitä, miten vakavasti Suomessa suhtaudutaan eettiseen urheiluun. Yhteistyö SUEKin kanssa toimii hyvin ja me olemme edelläkävijöitä, kun vertaa vaikka muihin maihin. Jos mietitään ihan testausta, niin olen ollut testeissä monessa eri maassa, eri tahojen, jopa voittoa tavoittelevien yritysten testattavana. Kyllä meidän testaajat ovat kovia ammattilaisia. Paikalla on aina kaksi henkilöä, välillä jossain muualla on vain yksi. Tämä vaikuttaa moneen asiaan, esimerkiksi näin korona-aikana tunnen oloni turvalliseksi SUEKin testeissä. Aina on maskit, ja käsihygieniasta huolehditaan. Näin ei todellakaan ole joka paikassa. Olen päässyt ihan itse opettamaan testaajille maskin laittamista oikein päin. Kaikkinensa testaajat alkaa olla tosi tuttuja, vähän kuin vaikkapa valmentaja ja suksihuoltaja – kaikki pyörivät Urheilija oy:ssä.

Kaikesta huolimatta, harva silti testaamisesta ja olinpaikkatietojärjestelmistä hirveästi tykkää. Ei se aina kivaa ole, kun ovikello soi vaikkapa aamulla pitkän kisareissun jälkeen. Olinpaikkatietojärjestelmän urheilijoilla on ihan älyttömän suuri vastuu. Kausi on pitkä ja rankka, sitten ylimenokaudella ollaan lomalla, eikä siinä töitä hirveesti haluaisi ajatella. Järjestelmä ei mitään lomaa kuitenkaan tunne, vaan sinne pitää merkata joka päivä. Välillä meinaa sitten päivitykset unohtua. Sain kerran merkinnänkin, joka johtui ihan inhimillisestä virheestä. Kyllä se oli aika ahistava paikka. Jotenkin tuli tosi leimattu olo. Toisaalta sen jälkeen tuli skarpattua ilmoittamisessa. Ammatinvalinta juttu, tämä kaikki vaan kuuluu urheilijan arkeen.

Kansainvälisesti välillä tuntuu, ettei kaikki ole samalla viivalla ja se turhauttaa. Eettisyyden merkitys ei ole kaikilla urheilijoilla samalla tasolla. Testaustoiminta voisi olla avoimempaa, jos saisi tietää vaikka kuinka paljon kilpakumppaneita testataan, tämä varmasti lisäisi läpinäkyvyyttä. Musta on hyvä kun urheilijat itse kertovat testeistä, tämä lisää avoimuutta.

Eikä näihin juttuihin hirveesti voi itse vaikuttaa. Toisaalta aktiiviurheilijalla ei ole edes paljoa ylimääräistä aikaa. Ohjeet tulee muualta postilaatikkoon ja sen mukaan toimitaan. Se mihin kannustan teitä muita urheilijoita, on palautteen anto testissä. Ite annan herkästi palautetta, jos siihen on aihetta. Kun se merkataan siihen pöytäkirjaan testissä, niin siinä se sitten on. Veritesteissä on kyllä yksi näin urheilijan näkökulmasta hyvä juttu, saa samalla omat veriarvot tiedoksi.

Perttu Hyvärinen
maastohiihtäjä

Seuraavaksi kirjoittajaksi haastan urheiluministerin.

Suomen testauspooli on SUEKin nimeämä ryhmä huippu-urheilijoita, joihin dopingtestaus erityisesti kohdentuu ja joilla on olinpaikkatietojen ilmoitusvelvollisuus. Suomessa toimii sekä yksilölajien urheilijoille suunnattu rekisteröity testauspooli että joukkuelajien joukkuepooli.