Painija Arvi Savolainen: Mies miestä vastaan – reilusti

Olympiapainija Arvi Savolainen vastaa voimaurheilija Jesse Pynnösen haasteeseen ja avaa testauspooliurheilijoille suunnatussa Suomen urheilun eettisen keskus SUEK ry:n blogissa mietteitään reilusta pelistä ja omasta lajistaan. Savolainen painottaa, että painissa mennään mies miestä vastaan. Lue Savolaisen blogi kokonaisuudessaan alta.

Suomen testauspooli on SUEKin nimeämä ryhmä huippu-urheilijoita, joihin dopingtestaus erityisesti kohdentuu ja joilla on olinpaikkatietojen ilmoitusvelvollisuus. Suomessa toimii sekä yksilölajien urheilijoille suunnattu rekisteröity testauspooli sekä joukkuelajien joukkuepooli.

Mies miestä vastaan – reilusti

Kiitos haasteesta, Jesse Pynnönen! Meillä painissa todellakin mennään mies miestä vastaan ja sen takia on tärkeää, että kaikilla on samat säännöt. Näin jokaisella on samat lähtökohdat taisteluun – mistä sitten ikinä taistellaankin. Tietysti, kun huipulla urheillaan, kaikki mahdollinen etu yritetään sääntöjen puitteissa saada. Kilpailu on kovaa, mutta reilua.

Paini on arvostelulaji, ja välillä tuomareille sattuu myös virheitä ja tuomioista jää jotain hampaankoloon. Toisaalta tilanteet saattavat olla tiukkoja ja tasaisia, mutta tuomarin on päätettävä se toisen eduksi. En koe, että painituomareilla olisi mitään selkeitä suosikkeja. Tavallaan tämä on kehä, jota kierretään ja välillä se päätös on minun edukseni.

ADAMS-järjestelmä aiheuttaa urheilijoille paljon työtä. Ymmärrän olinpaikkojen tarkoituksen, mutta välillä turhauttaa, kun sovellus ja tekstiviestipalvelu ei aina toimi. Mielestäni WADAn pitäisi huolehtia, että järjestelmä toimii – silloin sillä olisi oikeaa merkitystä. Yritän parhaani mukaan täyttää poolivelvoitteita, silti aina en siinä onnistu täydellisesti. Tällöin harmittaa, että inhimillisistä virheistä tulee heti seuraamuksia.

Valtaosa dopingtesteistä, joissa maailmalla olen ollut, on tehty tosi hyvin. Joitakin erikoisuuksia olen kohdannut ja jäänyt miettimään, että nyt meni jotain hassusti. Meillä Suomessa on hyvä testijärjestelmä, joka toimii sääntöjen mukaisesti ja testeihin voi aina luottaa. Testaaja ovella ei silti aina ole mukava yllätys, mutta huippu-urheilijana ymmärtää sen tarkoituksen ja merkityksen. Se on sellainen paha, jonka kuitenkin mielellään tekee.

Omaa luottamusta puhtaaseen urheiluun syövät maailmalta tulevat uutisoinnit, joiden mukaan joissakin maissa ilmoitetaan testeistäkin ennakkoon. Usein näiden uutisointien kohteena olevat maat ovat painin voimamaita, mikä harmittaa. Minusta kaikissa maissa pitäisi olla yhtä tehokkaat järjestelmät kuin Suomessa. Se takaisi yhdenvertaiset lähtökohdat kaikille taistelemaan mies miestä vastaan.

Haaveilen, että kaikki urheilijat kisaisivat puhtaasti, koska tiedän, kuinka hyvältä reilut mitalit tuntuvat!

Haluan kuulla seuraavaksi hiihtäjä Risto-Matti Hakolan ajatuksia, koska uskon, että hänen pitkälle uralleen mahtunee paljon erilaisia kokemuksia niin reilusta pelistä kuin puhtaasta urheilusta.

Arvi Savolainen
Painija