Opiskelijat tekevät ainutlaatuista antidopingtyötä Lahti2017-kilpailuissa

Liikunta-alan opiskelijat osallistuvat Lahden vuoden 2017 MM-kisojen käytännön antidopingtoimintaan osana opintojaan. Monipuolisen opintokokonaisuuden suorittaminen osana MM-kilpailuja on maailmanlaajuisesti ainutlaatuista ja hyödyttää niin opiskelijoita kuin kisajärjestäjiä. Opiskelijat kouluttaa työhönsä Suomen antidopingtoimikunta ADT, joka on tehnyt kilpailuorganisaation kanssa sopimuksen kisojen dopingtestauksesta.


Lähes 20 opiskelijaa urheiluopistoista ympäri Suomea suorittaa Lahden MM-kilpailuissa kattavan ”Antidopingtoiminta kansainvälisissä arvokilpailussa” -opintokokonaisuuden. Yhteistyö on jatkoa urheiluopistojen aktiiviselle ja suunnitelmalliselle työlle puhtaan urheilun puolesta. Opiskelijat levittävät yhdessä kisajärjestäjien ja ADT:n kanssa tietoa puhtaasta urheilusta sekä Lahden kisatorilla että Vierumäen urheilijakylässä. He toimivat myös dopingtestisaattajina.

– Teemme laajaa ja monialaista opiskelijayhteistyötä eri oppilaitosten, muun muassa Lahden Ammattikorkeakoulun kanssa. Tavoitteemme on, että oppilaitosten kanssa toteutettavista projekteista on aidosti hyötyä opiskelijoille ja samalla saamme koulutettua nuoria osaajia tapahtumien järjestämiseen, toteaa Lahti2017:n pääsihteeri Janne Leskinen.

ADT solmi kilpailuorganisaation kanssa sopimuksen dopingtestien toteutuksesta Lahti2017-kilpailuissa. Dopingtestaus suoritetaan Maailman Antidopingtoimisto WADAn ja Kansainvälinen Hiihtoliitto FIS:n säännöstöjen ja standardien mukaisesti.

– On hienoa, että saamme nuoren, motivoituneen ja osaavan ryhmän avuksemme kilpailuiden antidopingtoimintaan. Yli vuoden kestävä opintojakso ja työskentely kilpailuissa on varmasti hieno kokemus opiskelijoille ja antaa hyvän kuvan isojen arvokilpailuiden antidopingtoiminnasta. Opiskelijat pääsivät töihin jo Salpausselän esikisoissa. Haluamme kannustaa opiskelijoita hakeutumaan myös tulevaisuudessa antidopingtoiminnan pariin, ADT:n pääsihteeri Pirjo Ruutu sanoo.

– Tämä yhteishanke on odotettu askel uuden sukupolven kouluttamisessa antidopingprosessiin ja siinä tehtävään huolelliseen ja tarkkaan työhön. Opiskelijat saavat tilaisuuden oppia työskentelemällä johtavien asiantuntijoiden kanssa yhdessä suurimmista kansainvälisistä urheilutapahtumista. He saavat arvokasta kokemusta ja mahdollisuuden kehittää osaamista, josta hyötyvät sekä opiskelijat itse että antidopingliike tulevina vuosina, sanoo FIS:n toiminnanjohtaja Sarah Lewis.

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailut järjestetään Lahdessa 22.2.–5.3.2017. Tapahtuma on Suomen 100-vuotisjuhlan suurin yleisötapahtuma.

Lisätietoja:

Pirjo Ruutu
ADT – pääsihteeri
0400 503 798

Janne Leskinen
Lahti2017 – pääsihteeri
0400 300 930