Olympialiikkeen julkilausuma: Dopingtestaus riippumattomaksi urheilujärjestöistä

Olympialiikkeen johtavat edustajat vaativat, että dopingtestauksen tulee olla riippumatonta urheilujärjestöistä Olympic Agenda 2020:n mukaisesti. Urheilujohtajat kokoontuivat viikonloppuna Lausannessa neljänteen huippukokoukseensa. Huippukokouksen julkilausumassa todetaan myös, että WADAn pitää selvittää mahdollisuutensa vastata kaikesta dopingtestauksesta maailmanlaajuisena antidopingtyön osaamiskeskuksena.

Julkilausuman seurauksena kansalliset antidopingorganisaatiot nousisivat merkittävään rooliin dopingtestauksessa, mutta dopingnäytteitä voisivat ottaa myös Maailman Antidopingtoimisto WADAn valtuuttamat yksityiset yritykset. WADA perustaa dopingtestauksen tulevaisuutta valmistelevan työryhmän, jossa ovat edustettuina olympialiike sekä eri maiden hallitukset. Kansallisten antidopingorganisaatioiden yhteistyöorganisaatio iNADO (institute for National Antidoping Organizations) korostaa, että kansallisten antidopingorganisaatioiden tulee olla neuvottelupöydässä, kun dopingtestauksen tulevaisuus ratkaistaan.  

Urheilujohtajat keskustelivat Sveitsissä Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bachin johdolla olympialiikkeen tulevaisuudesta ja puhtaan urheilun puolustamisesta. Huippukokouksessa tarkasteltiin Olympic Agenda 2020:n täytäntöönpanoa ja kiinnitettiin huomiota esimerkiksi puhtaiden urheilijoiden, hyvän hallinnon ja riippumattomuuden vaalimiseen sekä uusien olympiakilpailujen isäntämaiden valintamenettelyyn.

– Olympialiikkeen neljäs huippukokous osoittaa, että koko olympialiike on yksimielisesti Olympic Agenda 2020:n uudistusten takana. Emme voi liikaa korostaa uskottavuuteen johtavan hyvän hallinnon merkitystä. Tarvitsemme uskottavuutta urheiluorganisaatioillemme sekä urheilukilpailuillemme. Urheilun uskottavuuden ja puhtaiden urheilijoiden suojelemisen osalta huippukokous otti merkittävän askeleen eteenpäin matkalla urheiluorganisaatioista riippumattomaan dopingtestaukseen, sanoo Thomas Bach.

Lisätietoja:
http://www.inado.org/home.html