Maailman ensimmäinen antidopingkoira Molly Suomeen

Maailman ensimmäinen antidopingkoira työskentelee Suomessa yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa. Yhdeksänvuotias Molly pystyy havaitsemaan monia dopingaineita eri muodoissa. Samalla sympaattinen koira on vahva antidopingtoiminnan edistäjä.

Ruotsin antidopingtoimiston springerspanieli Molly tekee monipuolista antidopingtyötä tarkan hajuaistinsa avulla, yhdessä dopingtestaaja Joanna Sjöön kanssa.

– Mollyn kanssa on kiva tehdä töitä. Urheilijat ovat kiinnostuneita koirasta, haluavat tulla silittämään Mollya ja juttelemaan. Nämä kohtaamiset urheilijoiden kanssa ovat arvokkaita, koska samalla pystyn auttamaan heitä antidopingasioissa ja kertomaan puhtaasta urheilusta, dopingtestaaja Joanna Sjöö sanoo.

Mollyllä on noin sata testitapahtumaa vuodessa niin Ruotsissa kuin ulkomailla. Antidopingkoira etsii hajujälkiä suoritusta parantavista kielletyistä aineista muun muassa varusteista ja laukuista. Mollyn havainnoista raportoidaan välittömästi sekä testausyksikölle että dopingvalvonnan tutkintaan. Havainnot auttavat dopingtestimääräysten kohdentamisessa. Nämä testimääräykset ovat johtaneet positiivisiin dopingtestituloksiin.

Molly on saanut tullikoirien kuusikuukautisen koulutuksen ja aloittanut antidopingkoirana 2017. Lisäksi hän osallistuu täydennyskoulutuksiin vuosittain. Molly pystyy havaitsemaan monia aineita, kuten esimerkiksi steroideja ja testosteronia. Lisäksi hän havaitsee aineita eri muodoissa jauheina, tabletteina ja jopa nestettä sisältäviä ampulleja.

Toistaiseksi Suomessa ei ole antidopingkoiraa. SUEK on tehnyt antidopingtestikoiran kouluttamisesta alustavia selvityksiä.

Mollyn voi nähdä perjantaina 14.7. klo 17 SUEKin esittelypisteellä yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisojen tapahtumatorilla Leppävaaran stadionilla.

Lisätietoja:
Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
puh: 040 740 7477