Katja Mjøsund selvittämään Norjan maastohiihdon lääkityksiä

Suomen antidopingtoimikunta ADT:n Erivapauslautakunnan puheenjohtaja, lääketieteen tohtori Katja Mjøsund on nimetty yhdeksi viidestä asiantuntijasta, joiden tehtävänä on selvittää lääkkeiden käyttöä Norjan maastohiihdossa. Muut työryhmän jäsenet ovat Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta.
 


Maailman antidopingtoimisto WADAn Erivapausasioiden asiantuntijatyöryhmän jäsenenä toimiva Mjøsund näkee valintansa luottamuksen ja arvostuksen osoituksena suomalaisesta asiantuntijuudesta.
 
– Lähden avoimella mielellä tähän mielenkiintoiseen tehtävään. Urheilijalla oikeus puhtaaseen kilpailuun ilman epäilyjä kilpakumppanin keinoista, ja toisaalta urheilijalla on sairastuessaan oikeus asianmukaiseen terveydenhuoltoon ilman leimautumista. Tässä toiminnassa tärkeintä on urheilijoiden yhdenvertainen kohtelu ja reilu peli sekä oikeiden lääketieteellisten käytäntöjen seuraaminen myös urheilijoiden hoidossa, Mjøsund sanoo.
 
Työryhmän jäsenet edustavat laajaa asiantuntemusta ja kokemusta lääketieteestä, lainsäädännöstä ja etiikasta.
 
– Norjan hiihtoliitto teki oikean ja välttämättömän päätöksen perustamalla tämän selvitystyöryhmän. Norjan antidopingtoimisto pyysi meiltä ehdotuksia asiantuntijoista ja me esitimme Katja Mjøsundin nimittämistä, jolla on ammatillisen osaamisen lisäksi taustaa kestävyysurheilusta kansainvälisen tason suunnistajana, Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n pääsihteeri Harri Syväsalmi sanoo.  
 
Työryhmän on määrä kokoontua mahdollisimman pian, jolloin se tekee suunnitelmat ja aikataulun työlle. Tavoitteena on, että selvitys maan maastohiihdon lääkityksestä valmistuu mahdollisimman nopeasti.
 
Selitystyöryhmän jäsenet:

Katharina Rise
Puheenjohtaja
Vt osastopäällikkö Oslon yleisen syyttäjän toimisto
 
Kjell Larsson
Lääketieteen tohtori, professori,
Ruotsin Karoliininen Instituutti

Lars Pedersen
Lääketieteen tohtori, keuhkosairauksien asiantuntija
Tanskan Antidopingtoimiston Erivapauslautakunnan jäsen
 
Katja Mjøsund
Lääketieteen tohtori, liikuntalääketieteen erikoislääkäri
Maailman antidopingtoimisto WADAn Erivapausasioiden asiantuntijatyöryhmän jäsen
Suomen antidopingtoimikunta ADT:n Erivapauslautakunnan puheenjohtaja
 
Reidun Forde
Lääketieteen professori
Center for Medical Ethics, Oslon yliopisto.
 

Lisätietoja:

Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
puh 040 740 7477