Kansainvälistä korruption vastaista päivää vietetään 9.12.

Lauantaina 9.12. vietetään kansainvälistä korruption vastaista päivää. Vuosittain vietettävä teemapäivä nostaa suomalaiseen urheilukeskusteluun urheilun oman korruptioilmiön eli kilpailumanipulaation.

Kilpailumanipulaation torjunta on yksi Suomen urheilun eettinen keskus SUEKin keskeisistä tehtävistä. Suomessa kilpailumanipulaatiosta on puhuttu urheilupiireissä vielä melko vähän, koska ilmiö tapahtuu piilossa ja sitä ei aina edes tunnisteta. Kilpailumanipulaatioon liittyviä tapauksia ja epäilyjä tulee kuitenkin Suomessa julki vuosittain vähän, ja on todennäköistä, että ne ovat vain pieni osa todellisista määristä.

– Sain yhteydenoton sosiaalisessa mediassa, ja minulta kysyttiin haluani hävitä ottelu. Yllätyin siitä, kuinka suoria ehdotuksia tulee tienata helppoa fyrkkaa. Päätin heti, etten lähde tuollaiseen mukaan, kertoo sulkapalloilija ja valmentaja Eetu Heino kokemastaan kilpailumanipulaatioyrityksestä SUEKin julkaisemalla videolla.

Kilpailumanipulaation torjumisessa tärkeä vaihe on lisätä urheiluväen tietoisuutta ja kykyä tunnistaa erilaiset kilpailumanipulaatioyritykset, joita tapahtuu huippu-urheiluakin enemmän erityisesti pienemmissä sarjoissa, kilpailuissa ja alemmilla sarjatasoilla. Lisääntynyt, ympärivuorokautinen vedonlyöntimarkkina houkuttelee myös rikollista toimintaa kilpailumanipulaation merkeissä.

Jokainen urheilutoimija voi lisätä omaa tietoisuuttaan kilpailumanipulaatiosta suorittamalla SUEKin Reilusti paras -verkkokoulutuksen, jonka voi tehdä ilmaiseksi osoitteessa puhtaastiparas.fi.

#reilustiparas
#UnitedAgainstCorruption
#IACD2023

Lisätietoja:
Susanna Sokka
Puh: 040 740 7477
susanna.sokka@suek.fi