Kansainvälinen urheiluliike ja maailman hallitukset tukevat yhteisvoimin antidopingin tieteellistä tutkimusta

Kansainvälinen Olympiakomitea ja 12 maan hallitukset ovat sitoutuneet rahoittamaan antidopingin tieteellistä tutkimusta lähes 13 miljoonalla dollarilla. Maailman Antidopingtoimisto WADA oli mukana haastamassa valtioita tutkimustyön rahoittajiksi.
 
Kansainvälinen Olympiakomitea ilmoitti joulukuussa 2013 osana Olympic Agenda 2020:aa sitoutuvansa sijoittamaan 10 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria antidopingtutkimuksen tukemiseen. WADA haastoi kaikkien maiden hallitukset antamaan rahoitusta tutkimukselle, ja Kansainvälinen Olympiakomitea lupasi rahoittaa tutkimusta samalla summalla kuin valtiot yhteensä. Kansainvälisen Olympiakomitean ja WADAn nyt esittämän rahoitushaasteen lisäksi valtiot rahoittavat muutoinkin antidopingtutkimusta tuntuvasti osana maailmanlaajuista antidopingyleissopimusta. Hallitukset pitävät merkittävänä sitä, että Kansainvälinen olympiakomitea lähti nyt ensimmäistä kertaa näin laajan antidopingtutkimuksen rahoitusyhteistyöhön.

-WADA on hyvin tyytyväinen taloudellisiin panostuksiin, joita yhteistyö on saanut aikaan taistelussa dopingin käyttöä vastaan. Kansainvälisen olympiakomitean tutkimukseen kohdentamat varat saivat maailman hallitukset osallistumaan rahoitukseen. Nämä varat tarjoavat valtavan avun WADAlle sen pyrkimyksissä tehdä innovatiivista antidopingtutkimusta, joka vaalii puhdasta urheilua, sanoo WADA:n puheenjohtaja Sir Craig Reedie.

-Olympic Agenda 2020:n myötä muutamme filosofiaamme suhteessa urheilukilpailujen ja urheilijoiden uskottavuuteen. Meidän tulee pitää jokaista penniä, joka on sijoitettu dopinginvastaiseen työhön, sijoituksena tulevaisuuteen, ei kuluna. Rahasto osoittaa selvästi, että tuemme innovatiivista antidopingtutkimusta, joka johtaa puhtaiden urheilijoiden parempaan suojeluun, sanoo Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach.

Tähän mennessä valtiot ovat tehneet rahoitussitoumuksia yhteensä reilun 6,4 miljoonan dollarin edestä. Mukana ovat tällä hetkellä Etelä-Korea, Japani, Kiina, Norsunluurannikko, Peru, Qatar, Ranska, Saudi-Arabia, Sveitsi, Turkki, Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat.

– On merkityksellistä, että antidopingtutkimusta tehdään laajasti. Tämä rahoitus on hyvä lisä sille tuelle, mitä hallitukset jo nyt ympäri maailman antavat WADAn ja kansallisten antidopingorganisaatioiden kautta, ADT:n pääsihteeri Pirjo Ruutu sanoo.

Lisätietoja WADAn internetsivuilta