Kansainvälinen paralympiakomitea, dopingin paljastajat ja puhtaat urheilijat ovat saaneet tunnustusta rehellisestä johtajuudesta

Johtajuuden rehellisyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota siitä lähtien, kun Maailman Antidopingtoimisto WADA julkaisi oikeustieteen professori Richard McLarenin dopingia käsittelevän raportin. Tänään iNado haluaa jakaa tunnustusta kolmelle taholle:

•    dopingin paljastaneille Julia (ent. Rusanova) Stepanovalle ja Vitali Stepanoville, jotka ovat arvostelijoista ja julkisesta huomiosta huolimatta taistelleet puhtaan urheilun puolesta
•    Kansainväliselle paralympiakomitealle (IPC:lle), joka on tähän mennessä suhtautunut myönteisesti Maailman Antidopingtoimiston suosituksiin ja noudattanut niitä päättäväisesti EIKÄ ole laiminlyönyt velvollisuuksiaan johtajana
•    Beckie Scottille, Claudia Bokelille, Adam Pengillylle, Robert Hartingille ja muille urheilijoille, jotka ovat selkeästi ja sitoutuneesti puhuneet kaikkien puhtaiden urheilijoiden puolesta.

iNadon puheenjohtaja Doug MacQuarrien mukaan finalistien valinta ei ollut helppo, koska hyviä ehdokkaita oli useita. Ehdokkaina olivat monet kansalliset antidopingorganisaatiot, jotka jo varhaisessa vaiheessa raportin julkaisun jälkeen ilmaisivat yhdessä tukensa puhtaille urheilijoille.  Myös kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) on vakiinnuttanut asemansa rehellisen johtajuuden puolestapuhujana rohkeilla ja päättäväisillä toimillaan. Entiset WADAn puheenjohtajat Richard Pound ja John Fahey puolestaan ovat ansioituneet tukemalla selkeitä ja konkreettisia päätöksiä, kuten Venäjän Olympiakomitean erottamista. Monet urheilutoimittajat ja tiedotusvälineet ovat tunnistaneet nykytilanteen ongelmia ja vaatineet edelleen asiankuuluvia tahoja tunnustamaan vastuunsa.

Dopingin vastaisen taistelun johtaja ja valvoja WADA ansaitsee suuret kiitokset pyrkimyksistään totuuden paljastamiseksi, jota se on tukenut esimerkiksi käynnistämällä McLarenin tutkimukset. WADA on myös vahvistanut maailman antidopingsäännöstöä vaatimalla Venäjän Olympiakomitean ja Paralympiakomitean erottamista.

Kuten odotettavissa oli, Venäjän Olympiakomitea ja Paralympiakomitea määrättiin toimintakieltoon huijausyritysten vuoksi.

Jotta asiat muuttuisivat tulevaisuudessa paremmiksi, iNADO on edelleen sitoutunut auttamaan Venäjän antidopingorganisaation perustamista uudelleen. Uusi antidopingorganisaatio noudattaisi täysimääräisesti maailman antidopingsäännöstöä ja toimisi tehokkaasti iNadon jäsenten maailmanlaajuisessa verkostossa.

iNADO on kansallisten antidopingorganisaatioiden kansainvälinen yhteistyöelin. Kansallisten antidopingorganisaatioiden yksiselitteisenä tehtävänä on suojella puhtaita urheilijoita, eivätkä ne voi harjoittaa tämän tehtävän kanssa ristiriidassa olevaa toimintaa, kuten urheilun sponsorointia. iNADOn 59 jäsenjärjestöä edustavat kaikkia olympialiikkeen maantieteellisiä alueita ja suorittavat suurimman osan dopingin vastaisesta työstä kaikkialla maailmassa.

iNADO
Bonn, Saksa, 29.7.2016

Lyhenne iNADO tulee nimestä Institute of National Anti-Doping Organisations.
Yhteistyöelin antaa kansallisille antidopingorganisaatioille yhteisen äänen, jolla ne voivat edistää urheilun parhaita käytäntöjä.