Jäätanssijat Turkkila ja Versluis: Vastuu toisesta vaikuttaa valintoihin

Suomen jäätanssipari Juulia Turkkila ja Matthias Versluis vastaavat aituri Reetta Hurskeen blogihaasteesen. Suomen urheilun eettinen keskus SUEKin testauspooliurheilijoille suunnatussa blogissa Turkkila ja Versluis pohtivat lajinsa ominaispiirteitä, joita puhdas urheilu tukee. Lue huippujäätanssijoidemme keskustelunomainen blogiteksti kokonaisuudessaan alta.

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis haluavat heti haastattelun alussa kiittää aitajuoksija Reetta Hursketta heille annetusta haasteesta. Tämän jälkeen pulppuava keskustelu lipuu jäätanssijoiden näkemyksiin puhtaasta urheilusta ja dopingtestauksesta.

Juulia: Jäätanssin vapaaohjelmassa mennään maksimisykkeellä alusta alkaen. Vauhti kiihtyy ja energian pitää kantaa loppuun asti. Vaaditaan paljon voimaa ja keskittymistä väsyneenäkin, koska esimerkiksi askeltarkkuuden pitää säilyä.

Matthias: Meidän lajissamme tarvitaan paljon voimaa ja harjoittelua, ja myös muutamia dopingkäryjä on nähty. Dopingista voisi saada hyötyä palautumiseen ja jaksamiseen, mutta ei ole lääkettä, joka parantaa esiintymistä.

Juulia: Totta – ei niitä hyppyjä purkista opita, vaan tekemällä. Sitten on juuri tuo esiintyminen: pitää tuoda esiin omaa persoonaa ja tunnetta, kun parin kanssa soljuu yhdessä esityksen läpi. Pitää näyttää kevyeltä ja liihottavalta, vaikka olisi tosi väsynyt. Ei parikemiaakaan purkista saa.

Matthias: Minusta meidän lajissamme opitaan ihan nuoresta asti kunnioittamista, ei pelkästään muita kohtaan, vaan myös toisen uraa kohtaan. Pariurheilussa joutuu miettimään asioita myös tästä näkökulmasta. Omat valinnat vaikuttavat myös pariin ja vastuu on silloin tosi suuri.

Dopingtestissä pitää olla tarkkana – konkarinkin

Matthias: Dopingtesteistä minulla ei ole mitään huonoa sanottavaa. Välillä olemme yhdessä testissä, ulkomailla otetaan useammin vain toinen parista. Sitten on tietty kotitestit. Muistan sen ensimmäisen kerran, kun testaajat tuli kotiin. Asuin vielä silloin vanhempieni luona. Äiti avasi oven ja ajatteli, että siellä on jotain ryöstäjiä. Nopeasti tilanne selvisi, kun kysyivät minua.

Juulia: Olin ensimmäisessä dopingtestissäni varmaan 16-vuotiaana, ja kymmeneen vuoteen mahtuu paljon testejä. Olen aina ollut testissä tosi tarkkana, vaikka se on jo tuttua. Kerran kävi niin, että testissä A- ja B-pullon koodit eivät täsmänneetkään toisiinsa, vaan olivat erit. Onneksi huomasin tämän ja välineet vaihdettiin, eli tarkkana kannattaa olla, vaikka olisi kuinka kokenut.

Suomen testauspooli on SUEKin nimeämä ryhmä huippu-urheilijoita, joihin dopingtestaus erityisesti kohdentuu ja joilla on olinpaikkatietojen ilmoitusvelvollisuus.