iNADO arvostaa Kansainvälisen olympiakomitean päätöstä jatkaa Venäjän olympiakomitean poissulkemista myös olympialaisten päättäjäisseremonian ajaksi. Valitettavasti on selvää, että päätös tehtiin käytännön syistä eikä niinkään periaatteen vuoksi. Kansainvälisen olympiakomitean tarkoituksena oli selvästi ollut palauttaa Venäjän olympiakomitean toimivaltuudet ennen Pyeongchangin olympialaisten päättymistä, mutta kahden venäläisurheilijan positiiviset dopingnäytteet pakottivat Kansainvälisen olympiakomitean toisenlaiseen ratkaisuun.
On suuri pettymys, että ratkaisu on jälleen lyhytkestoinen neuvottelutulos, joka on voimassa vain joitakin päiviä. Tämä osoittaa, että Kansainvälisen olympiakomitean kyky hallita tätä tilannetta on heikentynyt entisestään.
Juuri Kansainvälisellä olympiakomitealla olisi tarpeeksi vaikutusvaltaa saada Venäjä muuttamaan toimintatapojaan ja sitoutumaan reilun pelin periaatteisiin, jotka ovat olennaisen tärkeitä urheilulle. Tarvitaan asian vakavuuteen suhteessa oleva rangaistus, jota iNADOkin vaati avoimessa kirjeessään. Osana rangaistusta Venäjän tulisi tunnustaa järjestelmänsä viat ja ryhtyä merkittäviin toimiin tilanteen korjaamiseksi. Kansainvälisen olympiakomitean päätöksen perusteella tällaista ei ole odotettavissa.
Venäläisurheilijoiden huijaustulokset ovat pilanneet puhtaiden urheilijoiden olympiaelämyksen estämällä pääsyn mitaleille tai karsinnoista itse kilpailuun. Nämä urheilijat ansaitsevat periaatteellisempaa ja päättäväisempää toimintaa.
Kansainvälisen olympiakomitean päätökset tässä asiassa ovat osoittaneet, että puhtaat urheilijat eivät ole etusijalla.
Voidaanko Kansainvälistä olympiakomiteaa pitää vastuussa siitä, että se ei ole vaatinut rehellisyyttä, vilpittömyyttä ja reilua peliä tässä asiassa? Ottavatko olympialaisten sponsorit ja televisioyhtiöt tämän huomioon?
iNADO 25.2.2018