Hiihtokauden startti Lahdessa Jauhojärven opeilla – Lahden Hiihtomuseo sai MM-kilpailuiden jättiläispallon

Alkuviikosta Lahden urheilukeskus täyttyi lukuisista alueen hiihtolupauksista. Olympiavoittaja Sami Jauhojärvi kertoi urastaan ja suhteestaan puhtaaseen urheiluun sekä reiluun peliin. Mukana keskustelussa oli myös Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n testauspäällikkö Katja Huotari, joka kertoi antidopingtoiminnasta. Molemmat olivat yksimielisiä, urheilussa on mahdollista päästä maailman huipulle puhtaasti.


Olympiavoittajalla oli myös yksi tärkeä neuvo niin juniorihiihtäjille kuin heidän vanhemmilleen.

Kaikista urheilijoista ei tule huippu-urheilijoita. Älkää kuitenkaan koskaan jättäkö liikuntaa ja urheilua. Se on varma eläkevakuutus. Vanhemmat, teidän roolinne on tukea ja kannustaa lasta ja nuorta liikunnan pariin. Se on elinikäinen lahja, jonka arvoa ei voi rahassa mitata, Jauhojärvi sanoi.

Jättiläislumipallo luovutettiin Lahden Hiihtomuseolle

MM-kilpailuissa mitalistit kirjoittavat nimikirjoituksensa FISin ja SUEKin lahjoittaman jättiläislumipallon kylkeen. Tempauksen takana oli urheilijoiden vetoomus puhtaan urheilun sekä reilun pelin puolesta.

Pallon luovutti Hiihtomuseolle FISin Sarah Fussek ja SUEKin pääsihteeri Harri Syväsalmi ja sen vastaanottivat Lahden Hiihtomuseon tutkija Suvi Kuisma ja Lahden Liikunnan ja kulttuurin vastuualuejohtaja Tommi Lanki.

Yhteistyö SUEKin, kilpailujärjestäjän ja FISin kanssa oli upeaa. Emme ainoatsaan tehnyt uutta hiihtourheilun perintöä vaan koko antidopingtoiminta kansainvälisesti sai uusia toimintamalleja. Tämän upean yhteistyön merkkinä haluamme lahjoittaa alueen urheilijoille juomavyöt. Samanlaiset vyöt saivat myös MM-hiihtoihin osallistuneet huippu-urheilijat. Luovutamme Lahden kaupungille ja Hiihtomuseolle tämän mitalistien signeeraaman pallon, muistoksi kisoista, Fussek sanoi.

On hienoa, että tämä arvokas pallo ja sen myötä urheilijoiden upea kannanotto puhtaan urheilun ja reilun pelin puolesta jää tänne Lahteen. Tämä stadionin kupeessa oleva Hiihtomuseo on tälle loistava paikka. Toivon, että juniorit löytävät pallosta esikuvansa nimen ja yhdessä Jauhojärven oppien kanssa, nämä lisäävät motivaatiota urheilla. Saamme nauttia upeista ja reiluista urheilusuorituksista vielä pitkään, Syväsalmi sanoi.

Pallon vastaanottaminen on suuri ilo ja kunnia Lahden kaupungille ja Hiihtomuseolle. Tulevaisuudessa palloa tullaan esittelemään museon näyttelyissä. Hiihtomuseo tekee mielellään yhteistyötä alueen seuratoimijoiden sekä lasten ja nuorten kanssa. Museolta löytyy suomalaista hiihtolajien historiaa vuosikymmenien varrelta ja mahdollisuus päästä myös toimimaan itse aktiivisesti. Perheet sekä lapset isovanhempineen on yksi pääkävijäryhmistä Hiihtomuseolla, Lahden Hiihtomuseon tutkija Suvi Kuisma sanoi

SUEKin, Hiihtomuseon ja Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilun järjestämässä tilaisuudessa kuultiin myös yksi Lahden kaupungin lahja: alle 18-vuotiaat pääsevät ensi vuoden alusta lähtien Lahden museoihin kuten Hiihtomuseoon ilmaiseksi. Myös Fazerin Mylly lahjoitti junioreille Sadonkorjuu-puuroa. Hyvillä ja puhtailla eväillä huipulle.

Lisätietoja:
Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
puh. 040 740 7477