Dopingrikkomuksen voi nyt ilmiantaa WADAn uuden Speak Up! -alustan avulla

Maailman antidopingtoimisto WADA julkisti digitaalisen ja tietoturvallisen Speak Up! -alustan. Sen avulla urheilija tai kuka tahansa voi kertoa mahdollisista antidopingsäännöstön rikkomuksista. Alusta toimii iPhone- ja Android-puhelimissa ja on tällä hetkellä saatavilla betaversiona App Storesta ja Google Playsta.

WADAn riippumattomien komissioiden hiljattain tekemät tutkimukset ovat pohjautuneet ilmiantajien tietoihin ja korostaneet heidän merkitystään WADAlle ja puhtaalle urheilulle. Uusi Speak Up! -alusta kuuluu toimiin, joilla WADA vahvistaa kykyään saada selville dopingrikkomuksia. Alusta tarjoaa turvallisen ja luottamuksellisen tavan raportoida epäeettisestä toiminnasta urheilussa. Sen kautta lähetettyjä tietoja käsitellään äärimmäisen luottamuksellisina. WADA tutkii kaikki ilmiannot huolellisesti, ja ilmiantajien oikeudet turvataan.  

WADA rohkaisee ketä tahansa, joka havaitsee, tunnistaa tai tietää tai jolla on perusteet epäillä huijausta käyttämään Speak Up! -alustaa. Käyttäjät jaotellaan tietolähteisiin ja ilmiantajiin. Tietolähde on kuka tahansa, joka kertoo WADAlle mahdollisista väärinkäytöksistä. Tietolähde voi kieltäytyä pidemmälle jatkuvasta yhteistyöstä WADAn kanssa annettuaan tietonsa. Tietolähteestä voi kuitenkin tulla ilmiantaja, jos hän haluaa jatkaa yhteistyötä WADAn kanssa. Tällöin WADA ja tietolähde solmivat ilmiantajasopimuksen. Sopimus tarjoaa ilmiantajalle lisää suojaa ja oikeuksia, jotka on määritelty WADAn marraskuussa 2016 hyväksytyssä ilmiantajaohjelmassa ja -linjauksessa.

Lisätietoa Speak Up!