Antidopingorganisaatioiden johtajat esittävät uudistuksia maailmanlaajuiseen antidopingtoimintaan

Johtavien antidopingorganisaatioiden edustajat vaativat WADAn vahvistamista, urheilujärjestöjen ja antidopingtoiminnan keskinäisen riippumattomuuden kehittämistä sekä tukea dopinginkäytön ilmiantajille. Yhteensä 17 kansallisen antidopingtoimiston johtajat kokoontuivat tällä viikolla Kööpenhaminaan keskustelemaan, kuinka luottamus antidopingpäätösten eettisyyteen saadaan palautettua.  

Kööpenhaminaan kokoontuneet antidopingtoimistojen johtajat korostavat, ettei antidopingorganisaation päätöksentekijä saa olla päättävässä asemassa urheiluorganisaatiossa eivätkä urheilujohtajat saa asiaankuulumattomasti osallistua kriittisiin antidopingpäätöksiin ja -toimiin. He peräänkuuluttavat myös lisääntyvää suojelua ja tukea dopingin käytön paljastajille, mukaan lukien Yuliya ja Vitaly Stepanoville.  

Kansalliset antidopingtoimistot myös esittävät, että Maailman antidopingtoimisto WADAa vahvistetaan parantamalla sen itsenäisyyttä, läpinäkyvyyttä ja voimavaroja sekä laajentamalla sen edellytyksiä tutkia ja langettaa rangaistuksia, jos jokin taho ei toimi Maailman antidopingsäännöstön mukaisesti.

Yhteisessä julkilausumassaan Kööpenhaminaan kokoontuneet 17 kansallisen antidopingorganisaation edustajat kuvailevat olevansa tienristeyksessä taistelussa puhtaan urheilun puolesta.

–Viimeaikaiset tapahtumat ovat osoittaneet, että antidopingasioiden hallinnointi vaatii uudistamista. Tämän avulla me pystymme turvaamaan tehokkaasti puhtaiden urheilijoiden oikeudet. Tehokkaan valvonnan ja tutkinnan riippumattomuus tulee taata sillä, että roolit ja vastuu määritellään entistä tarkemmin. WADAn tulee uudistaa niin päätöksentekoansa kuin toimintaansa ja jääviysasiat tulee selvittää perinpohjaisesti. Yksi kokouksen lopputuloksista oli, että me kehittyneemmät antidopingtoimikunnat tarjoamme osaamistamme, jotta WADA voi kehittää ja uudistaa toimintaansa, sanoo Suomea kokouksessa edustanut Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri Harri Syväsalmi.

Kööpenhaminan kokoukseen osallistuvat Alankomaiden, Australian, Irlannin, Ison-Britannian, Itävallan, Japanin, Kanadan, Norjan, Ranskan, Ruotsin, Saksan, Singaporen, Suomen, Sveitsin, Tanskan, Uuden-Seelannin, Yhdysvaltojen edustajat sekä iNADO (kansallisten antidopingorganisaatioiden yhteistyöelin).

Kööpenhaminan kokouksen lehdistötiedotteen käännös

Lisätietoja:

Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
puh 040 740 7477