ADT:n vuoden 2013 dopingtestitilasto

Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry teki vuonna 2013 dopingtestejä Suomessa ja ulkomailla yhteensä
3 294 kappaletta. Dopingtesteistä 2 877 oli ADT:n kansallisen testausohjelman testejä, ja näistä 27 oli veritestejä.

Testejä tehtiin yhteensä 83 eri lajissa. Kansallisen testausohjelman testatuimmat lajit olivat jääkiekko (233) yleisurheilu (188), ja voimanosto (175). Vuoden 2013 aikana oli kymmenen dopingrikkomusta. Kokonaistestimäärä väheni edellisvuodesta. Vuonna 2012 testejä tehtiin yhteensä 3 634, joista 3 006 oli kansallisen testausohjelman testejä.
–    Testien määrä on suoraan riippuvainen ADT:n taloudellisista resursseista. Yhä enenevässä määrin testauksessa keskitytään laatuun eli siihen, milloin ja kehen testaus kohdennetaan. Määrä yksin ei kerro testauksen tilasta, ADT:n testauspäällikkö Katja Huotari sanoo.

Arvokilpailut vaikuttavat dopingtestauksen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Esimerkiksi Sotshin olympialaiset näkyivät ADT:n testaustoiminnassa jo paljon ennen varsinaisia kilpailuja. Olympialaiset lisäsivät ADT:lle esitettyjä kansainvälisiä testauspyyntöjä.

–    Pohjois-Suomi on suosittu ensilumen leiripaikka talviurheilijoille ja useiden maiden parhaimmisto harjoittelee Suomessa. Olympialaiset vaikuttivat siihen, että ADT teki lukuisia dopingtestejä myös muiden maiden urheilijoille kansainvälisten lajiliittojen ja Maailman Antidopingtoimisto WADA:n pyynnöstä, Huotari sanoo.

Dopingvalvonta on kehittynyt ja monipuolistunut viime vuosina. Urheilijan biologinen passi on vakiinnuttanut paikkansa testauksen osana ja kerättyjen näytteiden määrä on kaksinkertainen edelliseen vuoteen verrattuna.

Urheilijan yksilöllisessä profiilissa eli urheilijan biologisessa passissa seurataan valittuja biologisia muuttujia (esimerkiksi hemoglobiini ja hematokriitti) pitkän ajan kuluessa. Biologista passia käytetään testauksen kohdentamisessa ja ajoittamisessa. Sen avulla voidaan todentaa epäsuorasti mahdollinen dopingaineiden tai -menetelmien käyttö ja rangaista urheilijaa antidopingsäännöstön mukaisesti.

–    Pohjoismaiset antidopingorganisaatiot ovat yhteistyössä perustaneet yksikön, joka vastaa biologisen passin hallinnoinnista. Tämän avulla saamme suurimman mahdollisen hyödyn passista ja voimme kohdistaa sekä ajoittaa testausta entistä paremmin, Huotari sanoo.


ADT:n dopingtestitilastot

Lisätietoja:
Katja Huotari
ADT – testauspäällikkö
gsm 040 843 3897